MY KTEO

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Αλήθειες και ψέματα για τα σενάρια αναβολής των εκλογών


 Ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει ακόμα και στους πιο στενούς του συνεργάτες για το τί προτίθεται να κάνει σε σχέση με τον εκλογικό σχεδιασμό. Εάν δηλαδή η 9η Απριλίου παραμένει σταθερή ή απομακρύνεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψη του στα Τέμπη δεν μπορούσε να κρύψει τη θλίψη του για όλα όσα είδε.

   


Για να στηθούν κάλπες στις 9 Απριλίου η συνταγματική προθεσμία για την προκήρυξη τους λήγει στις 15 Μαρτίου και όχι στις 10 Μαρτίου όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει το τί μέλλει γενέσθαι. Με άλλα λόγια δεν ισχύει αυτό που ακούγεται και γράφεται ότι όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει χρόνος περίπου δέκα ακόμα ημερών ώστε στο πρωθυπουργικό γραφείο να καταλήξουν σε κάποια απόφαση.

  


  Προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη αυτές τις ώρες είναι η ολοκλήρωση των «θλιβερών» διαδικασιών μετά το τραγικό περιστατικό και η δρομολόγηση των απαραίτητων αποφάσεων για την όσο πιο δυνατόν γρήγορη απόδοση των ευθυνών. Από την ερχόμενη Δευτέρα όμως κάθε μέρα θα αξιολογείται με προσοχή ώστε όσο θα προχωράει η εβδομάδα το πρωθυπουργικό γραφείο θα είναι σε θέση να δει τα καινούργια δεδομένα παίρνοντας τις όποιες αποφάσεις κρίνει.

    Εναλλακτική ημερομηνία της 9ης Απριλίου δεν είναι η Κυριακή 23 Απριλίου, μια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις τους ετεροδημότες να παραμείνουν στους τόπους καταγωγής τους και την Κυριακή του Θωμά (23 Απριλίου), κάνοντας πιο μεγάλες «πασχαλινές διακοπές». Ουσιαστικά εάν δεν προκριθεί το σενάριο της Κυριακής των Βαίων επόμενη ημερομηνία είναι αυτή της 14ης Μαίου για την πρώτη κάλπη και της 2ας Ιουλίου για δεύτερη, αφού ο Ιούνιος είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Το βέβαιο λοιπόν είναι ότι μπορεί η 9η Απριλίου να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως την ερχόμενη εβδομάδα όλα μπορούν να αλλάξουν.