MY KTEO

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

«Τέλος εποχής» για τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό: Τι ισχύει τελικά με την καραντίνα

 


Για την άρση των μέτρων του κορονοϊού μίλησε στον Alpha 9,89 ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε το πρωί του Σαββάτου για το «τέλος εποχής» στα μέτρα για τον κορονοϊό, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως με τον Covid19 δεν έχουμε τελειώσει, αλλά αντίθετα ο ιός ήρθε για να μείνει.

 Όπως εξήγησε μιλώντας στον Alpha 9,84, ο κορονοϊός θα συνεχίσει να μας μολύνει και να μας δημιουργεί προβλήματα, όμως τα μέτρα θεσμοθετούνται με βάση την αρχή της αναλογικότητας και άρα στην παρούσα φάση δεν προκρίνονται έναντι της κανονικότητας.

 Σύμφωνα με την εκτίμησή του, δεν θα χρειαστεί να υπάρξουν και πάλι οριζόντια μέτρα.

 «Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά επειδή ο ιός είναι πλέον προβλέψιμος, το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της εμφάνισης μιας πιο νοσηρής μετάλλαξης, σχολιάσε πως η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά μικρή, καθώς πλέον «έχουμε να δούμε στέλεχος ανησυχίας εδώ και πολύ καιρό».

 Τέλος στα μέτρα: Τι ισχύει με την καραντίνα

Υπενθυμίζεται πως η άρση των μέτρων για τον Covid19, που σύμφωνα με πληροφορίες του DNews θα έρθει πριν το Πάσχα, αφορά:

 

 

Την κατάργηση της μάσκας.

Την κατάργηση των rapid test στους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Την άρση της υποχρεωτικής καραντίνας και της πενθήμερης άδειας Covid σε όποιον νοσήσει.

Αναφορικά με την άρση της καραντίνας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε πως αυτό που αλλάζει είναι πως δεν θα ισχύει πλέον η επιβολή διοικητικού προστίμου για όποιον νοσούντα «σπάει» την αυτοαπομόνωσή του.

 

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως παύει να υπάρχει η αναγκαιότητα της καραντίνας για όσους νόσουν.

 

Όπως σημείωσε, οι ασθενείς θα πρέπει να αναρρώνουν στο σπίτι τους.