Evia Top: Τραγωδία στα Τέμπη: «Παγίδες» με τις αποζημιώσεις των συγγενών - Τι λένε οι δικηγόροι τους

MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: «Παγίδες» με τις αποζημιώσεις των συγγενών - Τι λένε οι δικηγόροι τους


Επιφυλακτικοί ως προς τις αποζημιώσεις της Hellenic Train για το δυστύχημα στα Τέμπη οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων.

«Να μην δεχτούν τις αποζημιώσεις» οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, προειδοποιεί ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας.

«Να μην δεχτούν χρήματα εάν τους ζητήσουν από τη Hellenic Train να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Το θέμα είναι το εξής, που δεν έχω καταλάβει. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν ως αποζημίωση και θα ζητήσουν από τους συγκεκριμένους να παραιτηθούν όλων των αξιώσεων ή θα δώσουν αυτά τα χρήματα και τέλος;», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Λύτρας τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά κενά στην υπόθεση, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και, ενδεχομένως, να οδηγήσουν σε νέες διώξεις.

«Πέρα των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία, έχω πληροφόρηση ότι για κάποια θέματα Εργατικού Δικαίου έχουν έρθει σε μία επαφή με κάποιους ανθρώπους που εργάζονταν για την Hellenic Train, εάν μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν οφειλές δεδουλευμένων τους κάλεσαν για να καταβάλουν αυτά τα χρήματα», συνέχισε ο γνωστός δικηγόρος.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος της οικογένειας της Ιφιγένειας Μήτσκα, ανέφερε στον ΑΝΤ1 πως «καμία αποζημίωση και καμία παροχή, δεν θα κάμψει τον αγώνα μας για καταλογισμό των ευθυνών.

Θα έπρεπε να ντρέπονται από την πολιτεία και μόνο που το σκέφτονται αυτό, ότι θα ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου με τις αποζημιώσεις», τόνισε.

Στην ίδια λογική, ο Μανώλης Βονικάκης, δικηγόρος της οικογένειας της Ελπίδας Χούπα, σε δηλώσεις του στο ParapolitikaFM ανέφερε για τις αποζημιώσεις της Hellenic Train ότι: «Καλοδεχούμενες οι αποζημιώσεις, τις αποδεχόμαστε, αλλά επιφυλασσόμενοι και εμείς παντός νομίμου δικαιώματός μας να προσφύγουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα κρίνει εκείνη, όταν διαβάσει τις συμβάσεις που υπέγραψε η Hellenic train με τον ΟΣΕ την ευθύνη και το μέγεθος της ευθύνης προς αποζημίωση της Hellenic train. Δηλαδή το γεγονός ότι προκαταβάλει με αυτή την επιφύλαξη και εμείς θα τη δεχτούμε μ’ αυτή την επιφύλαξη αντίστοιχα».

Ερωτηθείς αν είναι λίγα τα 42.000 ευρώ για τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, απάντησε: «Δεν θα παγιδευτώ και δεν πρόκειται να μας παγιδεύσουν μέσα σε αυτήν τη λογική το να κάνουμε παζάρι, να κάνουμε τέτοια συζήτηση αναφορικά με την αποζημίωση. Αυτήν τη στιγμή το τελευταίο που απασχολεί την οικογένεια που εκπροσωπώ είναι τα χρήματα. Μιλούμε για δικαίωση από την πρώτη στιγμή».

Επίσης, ο Βασίλης Νουλέζας που εκπροσωπεί τρεις οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας, επεσήμανε ότι «αν οι συγγενείς των θανόντων προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια, η αποζημίωση θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Όθωνας Παπαδόπουλος σημείωσε μιλώντας στο «Live News» για το θέμα ότι «αποτελεί υποχρέωση της εταιρείας με βάση συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία, να δοθούν οι προκαταβολές, που λογικά - θέλω να πιστεύω - δεν θα συνοδεύεται από την απαίτηση, την προϋπόθεση υπογραφής οποιουδήποτε εγγράφου από τους δικαιούχους με το οποίο θα παραιτούνται από μελλοντικά τους δικαιώμετα, δηλαδή να ζητήσουν μελλοντικά περισσότερα χρήματα.

Σε περίπτωση δηλαδή που οι συγγενείς κάποιου θανόντος είναι πολλοί περισσότεροι και άρα έχουν ο καθένας το δικό του αυτοτελές δικαίωμα αξίωσης για αποζημίωση», εξήγησε.

Αυτές είναι οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες
Υπενθυμίζεται, ότι η Hellenic Train ανακοίνωσε την Τετάρτη (16/3) τις αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων και των επιβατών που τραυματίστηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών τους.

Οι προκαταβολές διαμορφώνονται ως εξής:
1. Στις οικογένειες των θανόντων επιβατών προκαταβολή ύψους 42.000 ευρώ.
2. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των τραυματισμών, 10.000 ευρώ στους επιβάτες που τραυματίστηκαν και εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές και 5.000 ευρώ στους επιβάτες που τραυματίστηκαν και δεν νοσηλεύονται πλέον σε νοσοκομεία ή κλινικές.

Επιπλέον, στις οικογένειες των θανόντων, των τραυματιών και των άλλων επιβατών που βρίσκονταν στο τρένο τη στιγμή του ατυχήματος, αποζημίωση 300 ευρώ για τις αποσκευές, συμπεριλαμβανομένων των χειραποσκευών, των προσωπικών αντικειμένων και των ζώων.

«Με την προκαταβολή αυτή, χωρίς αυτό να συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή ευθύνης από την πλευρά της εταιρείας, η Hellenic Train υπερβαίνει τα προβλεπόμενα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τους επιβάτες ως ελάχιστη συμβολή στην αντιμετώπιση των δεινών που προκλήθηκαν από το τραγικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.iEidiseis.gr