MY KTEO

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Λογαριασμοί και φόροι "ροκανίζουν" καταθέσεις και εισοδήματα


Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2023, όπου καταγράφηκε υπεραπόδοση εσόδων, ιδιαίτερα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Στον αντίποδα μείωση καταγράφεται στις καταθέσεις τον Ιανουάριο, ιδιαίτερα σε νομικά πρόσωπα, σε σχέση με το Δεκέμβριο, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. "Παραδοσιακά" βέβαια ο Δεκέμβριος λόγω καταβολών κτλ έχει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τον Ιανουάριο, ωστόσο είναι προφανές ότι οι ανάγκες πληρωμών και η ακρίβεια "ροκάνισαν" τα διαθέσιμα που είναι "παρκαρισμένα" στις τράπεζες.

Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης

Τα φορολογικά έσοδα
Ειδικότερα, ιδιαίτερα αυξημένα π ήταν τον μήνα Ιανουάριο τα έσοδα του κράτους, ιδιαίτερα από εισπράξεις εμμέσων φόρων ΦΠΑ, αλλά και από τον φόρο εισοδήματος. Τα συνολικά έσοδα από φόρους εκτοξεύθηκαν στα 5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπέρβαση 12%  (πάνω από μισό δισ. ευρώ) έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, για μηνιαία έσοδα 4,4 δισ. ευρώ!

Παράλληλα, βέβαια, κάποιοι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν για ΕΝΦΙΑ 17 εκατ. ευρώ ή 14% από τα συνολικά 120 εκατ. που τα προϋπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών, ως έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας τον Ιανουάριο, ενώ μειωμένες ήταν οι εισπράξεις Εδικών Φόρων Κατανάλωσης από τα καύσιμα και ποτά.

‘Έτσι, για το 2023 καταγράφεται υπερπλεόνασμα  626 εκατ. ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού:
  • το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,480 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 (και έναντι ελλείμματος 1.199 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022)
  • το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 2,773 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,147 δισ. ευρώ (+626 εκατ. ευρώ) και πρωτογενούς πλεονάσματος 15 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.
  • τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 7,166 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση 574 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι της εκτίμησης που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και επιτυγχάνεται παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε στις επιστροφές των φορολογικών εσόδων.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,611 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση κατά 758 εκατ. ευρώ ή 11,1% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα τον μήνα Ιανουάριο 2023:
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,277 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 246 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,475 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 261 εκατ. ευρώ.
 Από τις δύο αυτές κατηγορίες, εισπράχθηκαν έτσι 507 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα, εξέλιξη που δείχνει συνδυασμό ανάπτυξης, υψηλής ακρίβειας και αυξήσεων μισθών. 

Ωστόσο υστέρηση στις εισπράξεις παρατηρούνται λόγω μείωσης της κατανάλωσης –και όχι μόνον:
  • στα έσοδα από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα,, τα οποία ανήλθαν σε 492 εκατ. ευρώ. Συνολικά ήταν μειωμένα έναντι του στόχου κατά 34 εκατ. ευρώ, παρότι στα τσιγάρα σημειώθηκε αύξηση κατά 22 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στον ΕΦΚ καυσίμων, μετά 55 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 17 εκατ. ευρώ.
Η Αντιπολίτευση
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που έκανε λόγο για  "εκρηξη εσόδων από ΦΠΑ καθώς εντείνεται η λεηλασία του εισοδήματος". "Μόνο τον Ιανουάριο τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν αυξημένα κατά 751 εκατ. σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Ήδη το 2022 η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ ξεπέρασε τα 4 δισ.

Η λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αφαίμαξη των πολιτών. Μια αφαίμαξη που οργανώνεται και συντηρείται από την ίδια. Αρνούμενη να μειώσει το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η ΝΔ εκμεταλλεύεται τον πληθωρισμό, για να εμφανιστεί στη συνέχεια με δήθεν κοινωνικό προφίλ να μοιράσει ψηφοθηρικού χαρακτήρα pass λίγων ευρώ, ενώ έχει αφαιρέσει τα πολλαπλάσια από τους πολίτες. Η μηχανική στήριξης της αισχροκέρδειας είναι πια ξεκάθαρη. Οι πολίτες πολύ σύντομα θα δείξουν τον δρόμο της εξόδου στην κυβέρνηση."

Οι καταθέσεις
Στο μεταξύ, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, "ροκανίστηκαν" οι καταθέσεις τον Ιανουάριο, δείγμα ότι απορροφήθηκαν από την ανάγκη κάλυψη υποχρεώσεων. Αναλυτικά, μειωμένες κατά 4,5 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που δείχνουν επίσης ότι ήταν λιγότερα και τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες στο ξεκίνημα του 2023 καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό μεταβολής -2,4%. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο συνολικά κατέγραψαν μείωση κατά 4,5 δισ.ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να διαμορφωθεί στα 184,1 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 3,5% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αντανακλά κατά κύριο λόγο την μείωση κατά 3 δισ. ευρώ των καταθέσεων των επιχειρήσεων έναντι αύξησης κατά 1.790 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,9% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα.Οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3.4 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

"Ψαλίδι" στις επιδοτήσεις στα επαγγελματικά "ρολόγια" 
Άλλη, μια αιτία, πάντως, για "ροκάνισμα" διαθεσίμων προκύπτει και μετά τις ανακοινώσεις χθες του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις ρεύματος Μαρτίου. Εκεί "πέφτει" ψαλίδι στις επιδοτήσεις για τους επαγγελματίες, καθώς εκτιμάται, ότι λόγω της αποκλιμάκωσης της τιμής του ρεύματος, δεν απαιτείται ενίσχυση. Βέβαια, πολλές επιχειρήσεις, ειδικά οι ΜμΕ, αν και προσπαθούν μέσα από διάφορες συλλογικότητες ( π.χ. επαγγελματικές ενώσεις κτλ), δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα για να συνάψουν ειδικές συμφωνίες - διμερή συμβόλαια - με παρόχους και αντιμετωπίζουν τα τιμολόγια που ισχύουν στη λιανική, που για το Μάρτιο είναι στα επίπεδα των 0,18-0,25 λεπτά/κιλοβατώρα. Επίπεδο, δηλαδή, σημαντικά υψηλότερο από ό,τι ίσχυε στα προ κρίσης επίπεδα, όπου π.χ, το σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν στα 0,11 λεπτά/κιλοβατώρα.

"Εξακολουθεί βέβαια να ξεχνά τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης και άλλους μη οικιακούς καταναλωτές που φαίνεται να πλέον είναι και εκτός επιδοτήσεων με βάση όσα ανακοινώθηκαν σήμερα" ανέφεραν για το θέμα, σε κοινή τους δήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η βουλευτής και αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτη Πέρκα, που τόνισαν ότι: "Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στη χονδρεμπορική ρεύματος πανευρωπαϊκά για τους πρώτους δύο (2) μήνες του 2023, η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μόνο τα υπερκέρδη για λίγες εταιρείες. Εξάλλου, αυτό αποδείχθηκε από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη, με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς και με το ξεπούλημα των ενεργειακών δικτύων. Το πλιάτσικο και η ακρίβεια θα λάβουν τέλος με τις επικείμενες εκλογές και τη νέα προοδευτική κυβέρνηση."

Το πλαίσιο επιδοτήσεων
Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με επαγγελματικά τιμολόγια η στόχευση δίνεται το Μάρτιο σε αγρότες και στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Συγκεκριμένα, συνολικά,  αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τους αγρότες, τον μήνα Μάρτιο, ανέρχεται στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ενεργοβόρο βιομηχανία, σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την στήριξη της οικονομίας.

Δικαιούχοι είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 του προσωρινού πλαισίου στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικά αφορά χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες κλ. Οι βιομηχανίες αυτές δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Προϋπόθεση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες. Η επιδότηση για όλο το 2023 θα είναι σταθερή και ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.



news247.gr