MY KTEO

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Συνελήφθη ο σταθμάρχης της Λάρισας: «Έδωσα εντολή για αλλαγή πορείας, το σύστημα δεν υπάκουσε»


Βαρύτατες οι ποινικές διώξεις που θα αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδία με τα τρένα στα Τέμπη. Όσα ισχυρίζεται ο σταθμάρχης που συνελήφθη.

Ο σταθμάρχης της Hellenic Train στη Λάρισα, ανακρίνεται αυτή την ώρα στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, όπου προσήχθη νωρίτερα για παροχή εξηγήσεων, παρουσία εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της εθνικής τραγωδίας από τη σύγκρουση των δύο τρένων έξω από τα Τέμπη.

Όπως έγινε γνωστό, η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη, καθώς ο σταθμάρχης φέρεται ως υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο συλληφθείς τόνισε πως ο ίδιος έδωσε εντολή για αλλαγή πορείας, αλλά το σύστημα δεν λειτούργησε.

Αν και προς το παρόν τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, οι απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις θα ρίξουν περισσότερο «φως».

Υπενθυμίζεται πως την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων στα Τέμπη, διεξάγεται παράλληλα δικαστική έρευνα για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης των τρένων, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Την έρευνα εποπτεύει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ενώ είχαν γίνει σε πρώτο χρόνο τέσσερις προσαγωγές στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπεύθυνος του σταθμού είναι ηλικίας περίπου 60 ετών, υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και πριν από έναν μήνα έγινε σταθμάρχης Λάρισας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ποινικές διώξεις που πιθανά θα ασκηθούν θα αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος. Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινές που ξεκινούν από κάθειρξη 10 ετών μέχρι και ισόβια.

Ακόμη, οι πιθανές διώξεις που μπορεί να ασκηθούν αφορούν και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Τι αναφέρει στην παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ήδη αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Στην παραγγελία του προς τον κ. Δασκαλόπουλο για την εποπτεία της προανάκρισης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος αναφέρει:

«Προς
Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας
Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023 (βλ. συνημμένα δημοσιεύματα), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ», δηλαδή, να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο κατ' απόλυτη προτεραιότητα».


iEidiseis.gr