MY KTEO

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Τι γίνεται τελικά με τον προσωπικό γιατρό και τον φάκελο ασθενούς; Όλα στον «πάγο» ή προχωράει;


Η υπογράφουσα άκουσε έναν ηλικιωμένο σε φαρμακείο να ρωτάει αν θα του επιβληθεί πρόστιμο που δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Η φαρμακοποιός του απάντησε ότι δεν υπάρχει πια πρόστιμο και ότι δεν υπάρχουν θέσεις να τον εγγράψει σε γιατρό! Και εκείνος αποχώρησε απορημένος…

Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Να είμαστε δίκαιοι: Κανείς δεν κατάφερε να δημιουργήσει απολύτως λειτουργικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα. Την τελευταία δεκαετία έγινε σχεδιαστικά μία φιλότιμη προσπάθεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μία δεύτερη εξίσου φιλότιμη πρόσφατα από τη νυν κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά καμία εξ αυτών δεν είχε καλή τύχη για διαφορετικούς λόγους… Στη μεν πρώτη περίπτωση τα χρήματα ήταν από ΕΣΠΑ μόλις για δύο χρόνια κάτι που φόβισε, στη δε δεύτερη έγινε κακή αρχική συνεννόηση με τους ιδιώτες γιατρούς με αποτέλεσμα να γυρίσουν για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους την πλάτη στο θεσμό.

Το ρεπορτάζ του iEidiseis σε ιδιώτες γιατρούς που μπήκαν στο σύστημα δείχνει ότι ήδη πληρώνονται ανάλογα με το πόσους έχουν εγγράψει στις λίστες τους (αν και με καθυστερήσεις) αλλά ότι δεν έχουν και τις αντίστοιχες επισκέψεις που θα περίμενε κάποιος από τους ασθενείς αυτούς. Δηλαδή οι πολίτες, με τις αντικρουόμενες πληροφορίες και τις αλλαγές που ίσχυσαν από την αρχή του εγχειρήματος, έχουν μπερδευτεί και δεν αξιοποιούν την εγγραφή τους στον προσωπικό γιατρό. Από το δεδομένο αυτό εξαιρούνται όσοι ζουν σε περιοχές της περιφέρειας χωρίς ιδιώτες που αναγκαστικά και διαχρονικά πάνε στα Κέντρα Υγείας. Οι εκεί διορισμένοι γιατροί έχουν υποχρεωθεί από το κράτος να έχουν λίστα με ασθενείς, όπως οικειοθελώς έχουν οι ιδιώτες. Μόνο που αυτό δεν αποτελεί κάποια αλλαγή αν εξαιρέσει κάποιος ότι οι γιατροί των ΚΥ λαμβάνουν τώρα ένα μικρό επιμίσθιο της τάξης περίπου των 400 ευρώ καθαρά.

Ο φάκελος υγείας
Σε ερώτηση του iEidiseis για τον φάκελο Υγείας κάποιοι λίγοι είπαν ότι τον έχουν κάπως προχωρήσει για τους εγγεγραμμένους ασθενείς τους αλλά οι περισσότεροι μάς είπαν ότι το μέτρο είναι «στον πάγο».

Όπως μάς επισήμανε μάλιστα έμπειρος παθολόγος με πολυετή καριέρα στο ιδιωτικό του ιατρείο, «ο προσωπικός φάκελος ασθενούς απαιτεί πολύ εργασία για να δημιουργηθεί. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να φτιάξουμε βιαστικά στο περιθώριο μίας εξέτασης».

Ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους με τον οποίο επικοινωνήσαμε μάς εξήγησε από την πλευρά του ότι αυτός που είναι σε θέση να έχει εικόνα των ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες, έχει διαφορετική άποψη: «Οι πολίτες που έκαναν την εγγραφή τους σε προσωπικό γιατρό ζητούν όλο και πιο συχνά ένα ραντεβού. Δεν ισχύει ότι ο θεσμός μπήκε στον πάγο καθώς έχουμε αυξητική τάση στα ραντεβού κάθε μήνα που περνάει», μάς λέει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ μάς έδωσε στοιχεία τα οποία δείχνουν την πραγματική εικόνα που έχει ο θεσμός αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα:

Όπως φαίνεται στην εικόνα 1, περί τα 4,8 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι ενώ υπάρχουν και κενές θέσεις σε γιατρούς.

Στη δε εικόνα 2 φαίνεται ότι το 27% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών δεν έχουν εγγραφεί, στοιχείο πολύ σημαντικό και ομολογουμένως διόλου ενθαρρυντικό.

Ενώ στην εικόνα 3 φαίνεται φαίνονται και οι εγγεγραμμένοι σε άλλες ηλικιακές ομάδες.




iEidiseis.gr