MY KTEO

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Εκατοντάδες κόσμου και σήμερα στους δρόμους της Χαλκίδας για το δυστύχημα στα Τέμπη (πλούσιο φωτορεπορτάζ)



Πλήθος κόσμου διαδήλωσε και σήμερα στο κέντρο της Χαλκίδας, συμμετέχοντας στην συγκέντρωση στην πλατεία Στ. Μαργαρίτη (Ταχυδρομείου) και την πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό, με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και κεντρικό σύνθημα: «Το πάμε κι όπου βγει δε βγαίνει πουθενά, μόνο τραγωδίες το σύστημα γεννά».

Δυναμικό «παρών» έδωσαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από όλη την Εύβοια, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του Νομαρχιακού Τμήματος Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ. Διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο 57 ανθρώπους και ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους. 

Στην πρώτη γραμμή της συγκέντρωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες από σχολεία της Χαλκίδας με πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Πάμε κι όπου βγει λένε οι ερωτευμένοι, κι όχι οι οδηγοί των τρένων», «Είμαι μαθήτρια που θέλει να γίνει φοιτήτρια. Θα γίνω; Θα φτάσω;», «Μιλάμε για ένδοξο παρελθόν σε μια χώρα με αβέβαιο μέλλον». Έδωσαν τον παλμό και γέννησαν την ελπίδα ότι η νέα γενιά ενδιαφέρεται και δεν θα αφήσει να συνεχιστούν οι πολιτικές που οδήγησαν και στην τραγωδία των Τεμπών.

«Δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν μπορούμε να αφήνουμε στα χέρια τους τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας και να ζούμε από τύχη» είπαν από μικροφώνου και τα είπαν όλα, οι μαθήτριες-μέλη του 15μελούς του Γυμνασίου Κανήθου Αριστέα Γρύλια και Κέλυ Λεμπέση.

Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ν.Τ. Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ Άρης Αυξωνίδης, ο οποίος τόνισε ότι κοινό αίτημα όλων να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. «Απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα! Ούτε η κακιά η (χ)ώρα!  Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων» είπε στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Αντώνης Κούκουρας και υπογράμμισε ότι το κέρδος είναι η αιτία για το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη, για την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, στο Ληλάντιο και στα Μεσσάπια, την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, για τα εκατοντάδες εργοδοτικά ατυχήματα στα κρεματόρια των χώρων δουλειάς.

Οι συγκεντρωμένοι αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Χαλκίδας, μέσω της παραλίας και της γέφυρας του Ευρίπου. Με τον ίδιο δυναμισμό και παλμό έφτασαν στον προορισμό τους όπου και απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των Τεμπών.