MY KTEO

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Σύλληψη δημοσίου υπαλλήλου για δωροδοκία σε υπόθεση με απευθείας ανάθεση συμβάσεων


Συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτη 6 άτομα τα οποία εμπλέκονται σε υπόθεση απευθείας ανάθεσης συμβάσεων με την καταβολή αθέμιτου ωφελήματος. Ανάμεσά τους, υπάλληλος Δ.Ο.Υ, η οποία λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα από συγκεκριμένες εταιρείες – προμηθευτές.

 

Σύμφωνα με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος, απάτης και απιστίας.

 

Επιπρόσθετα, στη σχετική δικογραφία, περιλαμβάνονται ακόμη 3 ιδιώτες (προμηθευτές), οι οποίοι δεν συνελήφθησαν καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

 

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υπάλληλος Δ.Ο.Υ. σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος, λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα από συγκεκριμένες εταιρείες – προμηθευτές, μέσω της συστηματικής κατάρτισης δαπανών για την επισκευή ψευδών βλαβών, την υπερκοστολόγηση εργασιών συντήρησης και την εικονική αγορά αναλώσιμων υλικών, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

 

Από την επακόλουθη έρευνα και τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, διαπιστώθηκαν τα καταγγελλόμενα και συγκεκριμένα διακριβώθηκε η ύπαρξη δύο ομάδων με την κοινή συμμετοχή της ανωτέρου υπαλλήλου, η οποία –εκμεταλλευόμενη τη θέση της- προέβαινε σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων, που η καθεμία δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, σε συγκεκριμένες ανάδοχες εταιρείες.

 

Όπως προέκυψε, το συνολικό ποσό των ωφελημάτων που έλαβε η υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. ανέρχεται στα 42.500 ευρώ, ενώ διακριβώθηκε ότι:

 

η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από την υπάλληλο και έναν επιτηδευματία – συλληφθέντα, οι οποίοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον τρεις (3) περιπτώσεις καταβολής αθέμιτων ωφελημάτων, που πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, και

η δεύτερη αποτελούνταν από την υπάλληλο, μία επιτηδευματία και τρεις ακόμα ιδιώτες, ομοίως συλληφθέντες, οι οποίοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον πέντε (5) περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023.

Μάλιστα, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία ενώ η καταβολή των αθέμιτων ωφελημάτων γινόταν δια ζώσης, είτε κατά την παράδοση υλικών στον χώρο εργασίας της υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ. είτε σε εξωτερικούς χώρους.

 

 

Σε διενεργούμενες σωματικές έρευνες και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 κινητά τηλέφωνα και συμβάσεις.

 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.