MY KTEO

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο… περίμενε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις


Σε αναμονή βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να μάθουν εάν δικαιούνται τελικά να λάβουν ή όχι επιστρεπτέα προκαταβολή μετά τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει θεωρώντας ότι αποκλείστηκαν άδικα από τη χορήγηση των κρατικών δανείων.

Οι πληττόμενοι φορολογούμενοι, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν με το επιχείρημα ότι δεν κάλυπταν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Το χρονοδιάγραμμα για επιστρεπτέα προκαταβολή
Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και οι φορολογούμενοι θα γνώριζαν αν τελικά δικαιούνται τα κρατικά δάνεια. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό και ουδείς γνωρίζει πότε θα ξεκαθαρίσει.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Η επιστροφή του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις επιστρεπτέες που καταβλήθηκαν στα αρχικά στάδια, δηλαδή σε έως 96 δόσεις και με «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης έως 31 Μαΐου 2023.




ot.gr