MY KTEO

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα


Σύσκεψη για την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων υπό τον Υπουργό, κ. ΆδωνιΓεωργιάδη

και τη συμμετοχή του Βουλευτή Εύβοιας, κ. Θανάση Zεμπίλη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, κ. Γιώργου Ζερβού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδος και Δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη, του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Λαμιέων, κ. Θύμιου Καραΐσκου, της Δημάρχου Χαλκιδέων, κ. Ελένης Βάκα και του Δημάρχου Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή.

Μετά τη σύσκεψη έγιναν οι εξής δηλώσεις

–Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας:

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό ΓραμματέαΔημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, παρόντος του Βουλευτή Ευβοίας, κ. Θανάση Zεμπίλη.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την πολύ ισχυρή βούληση ένταξης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με δημόσια χρηματοδότηση στη Στερεά Ελλάδα, των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Λαμίας, Χαλκίδας και Άμφισσας.

Είναι μια απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα και προς τούτο θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά ούτως ώστε αυτό να γίνει σύντομα πράξη».

–Νίκος Σουλιώτης, Δήμαρχος Καρπενησίου, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδος:

«Με μεγάλη χαρά συναντήσαμε τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ.

Γεωργιάδη, ο οποίος άκουσε το δίκαιο αίτημά μας και ανταποκρίθηκε θετικά με την παρέμβασή του για να προχωρήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στην ένταξη των τριών μεγάλων έργων που θα δώσουνοριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων Στερεάς Ελλάδος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και είμαστε δίπλα στον Υπουργό και στοΥπουργείο για οποιαδήποτε συνεργασία ώστε ναεπιτευχθούν οι στόχοι μας».

-Ελένη Βάκα, Δήμαρχος Χαλκιδέων:

Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη γιατί σήμερα επιτέλους έδειξε ένα φως στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο της Χαλκίδας αυτή τη στιγμή. Διότι αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα πανελλαδικά ίσως. Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε χιλιάδες τόνους ετησίωςαπορριμμάτων χωρίς να είχαμε διέξοδο με την ένταξη της ΜΕΑ ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Σήμερα λοιπόν ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι με την έκδοση της ΑΕΠΟ θα φροντίσει να ενταχθεί για χρηματοδότηση η ΜΕΑ –ΧΥΤΥ Χαλκίδας, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένοσχεδιασμό για να λύσουμε το πρόβλημά μας».

–Θύμιος Καραΐσκος, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Λαμιέων:

«Σήμερα στη συνάντηση ουσίας και εργασίας που είχαμε με τον Υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, φάνηκε καθαρά πόσο πρακτικός άνθρωπος είναι ο Υπουργός, ο οποίος μπορεί όταν έχει την πολιτική βούληση και θέληση να βοηθήσει τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων να λύσει το πρόβλημα. Και βαίνουμε προς τη λύση ενός προβλήματος το οποίο είναι χρόνιο για το φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Δεσμεύτηκε ο Υπουργός και έδειξε ότι έχει τα αντανακλαστικά και τη βούληση αυτή να ξεπεράσει διάφορες υπηρεσιακές ερμηνείες, οι οποίες μπορεί να είναι εσφαλμένες ή μπορεί να είναι ορθές, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο, όπως είπε, ώστε να γίνει η ένταξη των τριών μεγάλων έργων, τα οποία είναι αναγκαία για τη διαχείριση των αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδας.

Θέλω να τον ευχαριστήσω ειλικρινά από τη καρδιά μου που είχε τη θέληση και τη βούληση να σταθεί στο πρόβλημα με γενναιότητα, με παρρησία και με αποτελεσματικότητα για να είμαστε εδώ να μιλάμεσήμερα για μία λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά όλους μας».

-Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

«Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδος. Τα τρία έργα ΜΕΑ- ΧΥΤΥΛαμίας, Χαλκίδας και Άμφισσας θα γίνουν οπωσδήποτε. Η ένταξή τους θα γίνει άμεσα και η χρηματοδότησή τους θα εξασφαλιστεί».