MY KTEO

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Η συνταγή της ημέρας: Ντολμαδάκια γιαλαντζί πολίτικα


Υλικά συνταγής:
60 αμπελόφυλλα τρυφερά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. ρύζι Καρολίνα
5 κ.σ. κουκουνάρι
5 κ.σ. σταφίδα μαύρη
1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
1 ντομάτα τριμμένη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
2 πρέζα/ες ζάχαρη
3 ντομάτες μεγάλες ώριμες και σφιχτές
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Στραγγίζουμε καλά το ρύζι. Στύβουμε 1 λεμονί στο ρύζι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σε τηγάνι σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμύδια για 3 με 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του.

Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί πολίτικα. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το υπόλοιπο λάδι.

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 1 με 2 λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του αμπελόφυλλου για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί πολίτικα.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.

Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Αν θέλουμε στρώνουμε όλη τη βάση από ένα ταψί με κληματόφυλλα ζεματισμένα.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί πολίτικα, στην σειρά στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.

Για τη σάλτσα
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Τα περιχύνουμε.

Σκεπάζουμε το ταψί και τα ψήνουμε για 20 λεπτά τα στους 180°C βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 15 με 20 λεπτά μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα με στραγγιστό γιαούρτι.

Μυστικά
Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από Καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.

Το λεμονί και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό

Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση και τα κάνουν πολύ νόστιμα.

Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.

Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή. Αν είναι από βάζο και ήδη σκληρά, δεν θα μαλακώσουν ποτέ. Πάλι τραχιά θα παραμείνουν.

Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα. Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.



argiro.gr