MY KTEO

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Η Κατερίνα Καζάνη στην ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου: «Το κλειδί για την ίαση είναι η έγκαιρη διάγνωση»


Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού μίλησε μεταξύ άλλων στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Χαλκιδέων και το Ινστιτούτο  «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου» το πρωί του Σαββάτου στη Χαλκίδα, η Κατερίνα Καζάνη. 

Παρ' όλες τις προόδους στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ' αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με δεδομένα τα παραπάνω η κ. Καζάνη με την ιδιότητα της γυναικολόγου του Νοσοκομείου Χαλκίδας, στον τομέα της πρόληψης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται ακόμα πρωτογενώς, μιας και δεν ξέρουμε τον ενοχοποιητικό παράγοντα για τη δημιουργία του, αλλά δευτερογενώς, δηλαδή με την έγκαιρη διάγνωση, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα.

Σύμφωνα με την κ. Καζάνη δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδιστεί η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση. Κι αυτά είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής και η τήρηση των κανόνων προληπτικού ελέγχου με τακτική κλινική εξέταση των μαστών από ειδικό γιατρό και ετήσια μαστογραφία, η οποία περιλαμβάνει την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα, την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό και τις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία.

Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία του καρκίνου του μαστού όταν αυτός ανιχνεύεται έγκαιρα έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για ίαση και καλύτερη πορεία. «Το κλειδί για την ίαση είναι η έγκαιρη διάγνωση» είπε η κ. Καζάνη.