MY KTEO

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Παρέμβαση του ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο για τη ΛΑΡΚΟ


Παρέμβαση στη συνεδρίαση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ μετά την αναφορά που κατέθεσε το Σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

 

Ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα ανέδειξε την τεράστια αξία της επιχείρησης, καθώς και τα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ έτσι ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους.

 

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης στήριξε στην παρέμβασή του τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που διεκδικούν να μην μείνουν στο δρόμο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και να διασφαλιστεί η δουλειά τους κι όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

 

Κυνική ήταν απάντηση της Κομισιόν στις αγωνίες των εργατών της ΛΑΡΚΟ που παρουσίασε ως «λύση» τα γνωστά προγράμματα «επανακατάρτισης» εργαζομένων μέσω μηχανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) και το «Ταμείο Ανθεκτικότητας» εμμένοντας στην αντεργατική τοποθέτηση της να «αποφευχθεί κάθε είδους οικονομική συνέχεια μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και των αγοραστών των περιουσιακών της στοιχείων».

 

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η στάση όλων των αστικών κομμάτων αφού κανείς Έλληνας ευρωβουλευτής, εκτός του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση γι’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Λαμβάνοντας μάλιστα το λόγο εκ μέρους του ΕΛΚ (της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που ανήκει η ΝΔ) ο Γερμανός ευρωβουλευτής, P. Jahr, τόνισε ότι «δεν θέλει να δώσει ελπίδες στους εργαζόμενους» και ζήτησε να αποφασιστεί σε εν κρυπτώ συνεδρίαση των πολιτικών ομάδων για το αν θα παραμείνει τελικά ανοικτή η αναφορά επιχειρώντας να μεθοδεύσει το κλείσιμο της αναφοράς, κάτι που αντέκρουσαν με επιχειρήματα τόσο ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων όπως κι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Η τύχη της αναφοράς θα κριθεί σε συνεδρίαση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις αρχές Μάρτη.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα (ολόκληρη η παρέμβαση στο video) από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη που σημείωσε μεταξύ άλλων:

 

«Αποτελεί πρόκληση την ίδια ακριβώς περίοδο που η ΕΕ ανακοινώνει άρση των όποιων περιορισμών για τις κρατικές ενισχύσεις υπέρ των βιομηχάνων στην Ευρώπη επικαλούμενη τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και το αντίστοιχο σχέδιο αμερικάνικων κρατικών ενισχύσεων (IRA), αυτές που να ζητά την ανάκληση είναι αυτές της ΛΑΡΚΟ. Άλλωστε με αυτές τις απαιτήσεις ως όχημα και την πολιτική που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια όπως κι η σημερινή της ΝΔ πέτυχαν το στόχο τους τελικά ώστε η ΛΑΡΚΟ να ιδιωτικοποιηθεί με το νέο ιδιοκτήτη της τον όμιλο ΤΕΡΝΑ να αγοράζει "μπιρ παρά" μια επιχείρηση πραγματικό θησαυρό.(...)Η κατάσταση όμως για τους εργαζόμενους είναι εκρηκτική. Παραμένουν απλήρωτοι με την κυβέρνηση να συνεχίζει τον εμπαιγμό αφήνοντας τις οικογένειές τους κυριολεκτικά ξεκρέμαστες.

 

Το κύριο ζήτημα είναι ότι συνεχίζεται το να μην δίνονται απαντήσεις από κυβέρνηση κι ιδιοκτήτες πάνω στο κρίσιμο θέμα της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και ιδιαίτερα στο μέλλον των εργαζομένων.

 

Φέρνουμε στην Ευρωβουλή, τη φωνή των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους, του λαού της Λοκρίδας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, των Ψαχνών της Εύβοιας, της Σιάτιστας, που ΕΕ κυβερνήσεις και μεγαλοσυμφέροντα τους καταδικάζουν στον μαρασμό, την ανεργία, τη φτώχεια. Είμαστε στο πλευρό τους για να:

 

- Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους με όλες τις θέσεις εργασίας και την καταβολή του μόχθου τους στο 100%».