MY KTEO

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Χατζηγιαννάκης: «Άμεση Ένταξη των εργαζόμενων των Υπνωτηρίων Αστέγων και των Ανοιχτών Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στους δικαιούχους της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας»


Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας στις 14/02/2023, διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας. Ειδικότερα, το επίδομα θα λαμβάνουν πλέον εργαζόμενοι των νοσοκομείων σε ειδικότητες όπως ψυχολόγοι φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες και επόπτες υγείας, καθώς και σχετικές ειδικότητες που απασχολούνται στην ΑΕΜΥ, στον ΕΟΔΥ, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στον ΟΚΑΝΑ, στο ΚΕΘΕΑ, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού. Στο ίδιο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι κατηγοριοποίηση έγινε με αποκλειστικό κριτήριο το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων.

 

Δεδομένου ότι α) βάσει του άρθρου 98 του ν.4483/2017 έχουν προστεθεί ως δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας, οι μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου και ορισμένου χρόνου, των ΟΤΑ α ́ και β ́ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών (συγκεκριμένων ειδικοτήτων), β) η κατηγοριοποίηση έγινε με αποκλειστικό κριτήριο το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κρίνεται αναγκαία η επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλες ανεξαιρέτως τις ειδικότητες που απασχολούνται στα Υπνωτήρια Αστέγων και στα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων στους ΟΤΑ, οι οποίοι αδιαμφισβήτητα ασκούν επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία.

 

Όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα Υπνωτήρια Αστέγων και στα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων, ανεξαρτήτως ειδικότητας και οργανισμού, ασκούν αποδεδειγμένα επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία. Λόγω της φύσης της δουλειάς, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άτομα που πάσχουν από διάφορες μεταδοτικές ασθένειες. Πολλοί από τους εξυπηρετούμενους των δομών πάσχουν από δερματικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Έχουν υπάρξει διαγνώσεις για ψώρα, φυματίωση, ψείρες, Ηπατίτιδες Α,Β,C και HIV. Επιπρόσθετα, οι χώροι εργασίας είναι διαθέσιμοι για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των δομών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δομές αστεγίας χρηματοδοτούνται (έως το 2023 με δυνατότητα

παράτασης) από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ, άρα η ένταξη των εργαζόμενων στους δικαιούχους της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η μισθοδοσία τους, που καταβάλλεται από τους Δήμους, προέρχεται εξ ολοκλήρου από πόρους του ΕΣΠΑ.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή είναι προδήλως παράλογο και πέρα από κάθε αίσθηση ισονομίας κάποιοι εργαζόμενοι του ίδιου πλαισίου να εντάσσονται ως δικαιούχοι -και καλώς- και την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι να μένουν εκτός, ερωτάται ο κ. υπουργός:

 

• Προτίθεται να επανορθώσει τη δυσμενή αυτή διάκριση και να συμπεριλάβει στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τους εργαζόμενους των Υπνωτηρίων Αστέγων και των Ανοιχτών Κέντρων Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων που λειτουργούν σε ΟΤΑ Α’ & Β’ Βαθμού και στα ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ τους;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης