MY KTEO

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης δανείου ευάλωτων οφειλετών


Μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες είναι μέχρι σήμερα η συμμετοχή των οφειλετών που θεωρούνται ευάλωτοι στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης του δανείου τους, που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για μόλις 840 οφειλέτες οι οποίοι έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους και έχουν κριθεί επιλέξιμοι, ενώ άλλες 550 αιτήσεις απορρίφθηκαν, καθώς οι αιτούντες κρίθηκαν μη επιλέξιμοι.

Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, άλλες 8.345 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους αιτούντες, καθώς έκριναν ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζει ο νόμος, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν άλλες 8.180 αιτήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβληθεί οριστικά από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες και άρα δεν είναι ακόμη σαφές εάν είναι επιλέξιμοι για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ή όχι.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη συμμετοχή δανειοληπτών στο πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει το 50% της αύξησης της δόσης σε όσα δάνεια έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία αναδρομικά από τον περασμένο Ιούλιο, δείχνουν χαμηλότερη συμμετοχή έναντι της αρχικής πρόβλεψης που έκανε λόγο για έως και 30.000 ευάλωτους οφειλέτες.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων άνοιξε την 1η Φεβρουαρίου και πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της επιδότησης είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Στα κριτήρια που προβλέπονται προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος αποδίδεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και η χαμηλή συμμετοχή, όπως προκύπτει και από τον υψηλό αριθμό ακυρώσεων των αιτήσεων μέχρι στιγμής που φθάνουν τις 8.345 περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις 8.180 αιτήσεις που εκκρεμούν για οριστική υποβολή (η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, περί τις 6.955, είναι οφειλέτες με προστατευόμενα μέλη) και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς εφόσον οι αιτήσεις αυτές δεν οριστικοποιηθούν εντός των προσεχών 10 ημερών, οι αιτούντες θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαρχής. Ο συνολικός χρόνος για την υποβολή της αίτησης και την άντληση των στοιχείων από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και τις τράπεζες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τον ένα μήνα και εκτός από τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, σε άρση του τραπεζικού τους απορρήτου θα πρέπει συναινέσουν και τα εξαρτώμενα μέλη.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση κατά 50% της αύξησης του επιτοκίου, με ημερομηνία έναρξης για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022 και για διάστημα 12 μηνών. Το ποσό της επιδότησης για τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους τον Απρίλιο. Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί από τις εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.



newsbomb.gr