MY KTEO

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Υψηλές εισφορές για σύνταξη φτώχειας


Η μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων για τόσο μικρές συντάξεις καταστρέφει την ασφαλιστική συνείδηση.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Φτωχούς συνταξιούχους των 500 ευρώ το μήνα βγάζει το ασφαλιστικό σύστημα με βάση τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η οικονομική ανασφάλεια, εν μέσω κρίσης, έχει φοβίσει του ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, επιστήμονες, επιτηδευματίες κ.α.) και αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν αξιοπρεπείς εισφορές και επιλέγουν να ενταχθούν στην κατωτάτη κλίμακα. Ωστόσο αυτή η «επιλογή ανάγκης» κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για το μέλλον…

Οι 9 στους 10 ασφαλισμένοι-ελεύθεροι επαγγελματίες (90,03%) επέλεξαν την χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση του ΕΦΚΑ ή την υποκατώτατη-ειδική για τους νέους κατά τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριότητάς τους. Και αυτό δεν είναι μια τάση που διαμορφώθηκε φέτος, χρονιά που αυξήθηκαν κατά 9,6% οι εισφορές λόγω πληθωρισμού. Και κατά τα προηγούμενα χρόνια που οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν την ευχέρεια επιλογής ασφαλιστικής κλάσης (σ.σ.: από το 2019 και μετά), πάντα το 90% επέλεγε την πιο χαμηλή.

1,6 εκ φτωχοί
Έτσι, πάνω από 1,6 εκ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες (μη μισθωτοί ασφαλισμένοι) έχουν επιλέξει ασφαλιστικές εισφορές περίπου στο ύψος που αντιστοιχούν στο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτός θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. (Περίπου στα 780 ευρώ και θα ισχύσουν από 1/4/2023).

Αν τηρηθεί αυτή τη στάση και κατά τα επόμενα χρόνια (να επιλέγουν δηλαδή την κατώτατη ασφαλιστική κλάση) θα οδηγήσει σε σύνταξη 500 ευρώ το μήνα και μάλιστα μετά από 40 χρόνια ασφάλισης (σε σημερινές τιμές).

- Περισσότεροι από 140.000 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν στον ΕΦΚΑ 148 ευρώ το μήνα για κύρια σύνταξη, υγεία και ανεργία (πέραν τυχόν εισφορών για επικουρική και εφάπαξ), ποσό που μοιάζει σημαντική μηνιαία δαπάνη για επαγγελματικό ξεκίνημα εν μέσω κρίσης.

- Επίσης 1.050.000 ελεύθεροι επαγγελματίες επέλεξαν την κατώτατη ασφαλιστική κλάση (240 ευρώ το μήνα, και άλλα 71,5 ευρώ όταν υπάρχει επικουρικό και εφάπαξ).

- Το σύνολο σχεδόν των αγροτών πληρώνει ασφάλιστρα χαμηλότερα από τους ανειδίκευτους εργάτες (αν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες επιβαρύνονται με το σύνολο των ασφαλίστρων, δεν επιμερίζεται δηλαδή το βάρος μεταξύ επιχείρησης και εργαζόμενου/ασφαλισμένου). Έτσι από τους περίπου 455.00 αγρότες, οι 395.000 πληρώνουν 139 ευρώ το μήνα και οι 45.600 (β΄ κλάση) από 166,5 ευρώ το μήνα.

Όλοι αυτοί θα λάβουν σύνταξη κατώτερη του ορίου της φτώχειας.

Παράδειγμα:
Ένας επαγγελματίας του αστικού τομέα ξεκινά για μια 5ετία με την ειδική (των εισερχομένων στον επαγγελματικό στίβο) ασφαλιστική κλάση και πληρώνει 148 ευρώ το μήνα. Από τα οποία τα 102 αφορούν στην κύρια σύνταξη. Στην 5ετία θα καταβάλει για σύνταξη 6.120 ευρώ.

Ακολούθως, για τα επόμενα 35 χρόνια (σ.σ. προκείμενου να συνταξιοδοτηθεί το 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης) θα πληρώσει 71.400 ευρώ (240 ευρώ το μήνα εκ των οποίων μόνο τα 170 αφορούν στην κύρια σύνταξη).

Με αυτές τις καταβολές δικαιούται 88 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη, συν τα 413 ευρώ εθνική. Ήτοι, μετά βίας ξεπερνά το όριο των 500 ευρώ το μήνα σύνταξη μετά από 40 χρόνια δουλειάς.

Η κυβέρνηση, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος και τον πολυεπαγγελματισμό που κυριαρχεί στην Ελλάδα, «κρατάει» χαμηλά τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι οποίες, δεν φορούν μόνο στην κύρια σύνταξη, αλλά τόσο στην υγεία, όσο και σε διάφορα μη ανταποδοτικά «χαράτσια» (π.χ. ασφάλιση κατά της ανεργίας).

Από την άλλη δεν αναζητά νέους πόρους ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος και έχουμε το παράδοξο: Δύσκολα διαχειρίσιμες εισφορές να παραπέμπουν σε εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις. Όμως και αυτές τις εισφορές δεν αντέχουν να τις πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς το κόστος δεν επιμερίζονται μεταξύ «εργοδότη» και απασχολουμένου (όπως γίνεται στους μισθωτούς).

Ακόμη υψηλότερες εισφορές
Αντιθέτως, από το 2025 θα ισχύσει η ασφάλιση με βάση τον μέσο μισθό, κάτι που θα εκτινάξει στα ύψη το κόστος για τους επαγγελματίες.

Η μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων για τόσο μικρές συντάξεις καταστρέφει την ασφαλιστική συνείδηση. Δύσκολα οι νέοι, κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, περιμένουν ότι θα πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Ενδεικτικά φέτος, ακόμη και οι λίγοι αγρότες που είχαν επιλέξει το 2022 τις υψηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις των αγροτών, φέτος μετακινήθηκαν προς τη δεύτερη κλάση 164,5 ευρώ στο σύνολο), λίγο υψηλότερα της κατώτατης (137 ευρώ).



iEidiseis.gr