MY KTEO

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Πότε θα ανακοινωθεί ο οδηγός - Τι προβλέπεται


Για την Παρασκευή 17/3 ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας παίρνει «αναβολή» η ανακοίνωση του οδηγού του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για ανακοινωθεί άμεσα. 

Αν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του οδηγού φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η απεργιακή ατζέντα της εβδομάδας φέρνει μαζί της και καθυστερήσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» θα ξεκινήσουν με περίπου 120.000 οικιακούς καταναλωτές, ενώ βασικός στόχος παραμένει το άνοιγμα των αιτήσεων το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Αμέσως μετά η ειδική πλατφόρμα αναμένεται πως θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από αγρότες και επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, οι επιδοτούμενοι αγρότες εκτιμάται πως θα κινηθούς στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000, καθώς σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προϋπολογισμό προβλέπονται εγκεκριμένα κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν στην πορεία του προγράμματος.

Τι κερδίζουν οι οικιακοί καταναλωτές
Το ποσοστό της επιδότησης θα κριθεί βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Πιο αναλυτικά, εκτιμάται πως:
  • για τους οικιακούς καταναλωτές οι επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρία.
  • η ενίσχυση θα καλύπτει πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα ποσοστό από το φωτοβολταϊκό σύστημα
  • οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά
  • οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα λάβουν επιδότηση 60%
Όφελος έως 17.300 ευρώ
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και το επενδυτικό φόρουμ Α ENERGY την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα παραδείγματα εξοικονόμησης που αναλύθηκαν ανέφερε πως ένας οικιακός καταναλωτής, μπορεί να έχει όφελος 17.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το παράδειγμα που αφορούσε σε ένα νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ρεύματος, ήτοι 4.500 kWh ετησίως, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης, με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 3 kW και μίας μπαταρίας 5 kWh. Η τιμή ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται κοντά στα 11.500 ευρώ, από τα οποία μια επιδότηση της τάξεως θα καλύψει τα 4.600 ευρώ, λαμβάνοντας το μέσο ποσοστό ενίσχυσης (50%).

Ένα τέτοιο σύστημα θα έχει απόσβεσει στα 7,8 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ στα υπόλοιπα 17,2 έτη – από τα 25 έτη - της σύμβασης το κέρδος θα ανέλθει σε 17.300 ευρώ.



CNN.gr