MY KTEO

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Μέχρι πότε η προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων - Χάος στην αξιολόγηση των αιτήσεων


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι θα δοθεί παράταση έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στην προθεσμία που έχουν οι δικαιούχοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η παράταση, η οποία θα είναι η τελευταία, κρίνεται επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση των εργασιών από τους ωφελούμενους.

«Εξοικονομώ- Αυτονομώ»: Χάος στην αξιολόγηση των αιτήσεων και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις
Με πλήθος παραδειγμάτων, από τις παρατηρήσεις, περιγράφεται σε επιστολή το χάος που επικρατεί στην αξιολόγηση των αιτήσεων και στο πρόβλημα που δημιουργεί στην αγορά στο «Εξοικονομώ- Αυτονομώ».

Την ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δώσει «τελεσίδικη» καταληκτική ημερομηνία έως τις 31 Μαρτίου για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», οι πλέον αρμόδιοι- μηχανικοί και ενεργειακοί επιθεωρητές- κάνουν λόγο για τεράστιες καθυστερήσεις στους χρόνους έλεγχου ολοκλήρωσης και εκταμίευσης αιτήσεων του προγράμματος.

Τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αιτημάτων τελικής εκταμίευσης. οι οποίες φτάνουν ακόμη και το εξάμηνο, επιβαρύνοντας δυσβάστακτα τα έργα του προγράμματος και τους καταναλωτές καταγγέλλουν με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Κώστα Σκρέκα και την ηγεσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) οι διοικήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Πανελληνίου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (Π.Συ.Π.Εν.Επ.).

Με πλήθος παραδειγμάτων, από τις παρατηρήσεις, περιγράφεται στην επιστολή το χάος που επικρατεί στην αξιολόγηση των αιτήσεων και στο πρόβλημα που δημιουργεί στην αγορά. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας αναξιόπιστης εικόνας προς τους ωφελούμενους των εμπλεκόμενων Μηχανικών (επιθεωρητές, μηχανικούς και συμβούλους) και φυσικά των Αναδόχων, που επιβαρύνονται οικονομικά δυσβάστακτα όταν στις μέρες μας ο πληθωρισμός τρέχει σε επίπεδα άνω του 10% και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του προγράμματος σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάει τους 6 μήνες. Τονίζεται, ότι το πρόγραμμα βασίζεται στην καλή πίστη και εμπιστοσύνη των Αναδόχων να αναλάβουν εγκαταστάσεις με πίστωση της τάξης μέχρι και 80% .

Κάνουν λόγο για «περίεργες» παρατηρήσεις από την πλευρά των υπευθύνων όσον αφορά τον έλεγχο και την πορεία των έργων τονίζοντας ότι όσο πιο κοντά στην εκταμίευση είναι κάποιος δικαιούχος τόσο περισσότερο καθυστερεί η απάντηση.

Καταγγέλλουν επίσης ότι είναι ουσιαστικά αδύνατη η επικοινωνία του ωφελούμενου για έλεγχο και ενημέρωση ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει σωρεία άστοχων παρατηρήσεων από την πλευρά του ελεγκτικού μηχανισμού και ζητείται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών χωρίς αυτά να αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος.

Ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι θεωρούν την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ωστόσο οι διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούνται με συνεπακόλουθο τις τεράστιες καθυστερήσεις.

Ειδικότερα στην κοινή τους επιστολή, μεταξύ άλλων, θέτουν τα εξής ζητήματα:
-Την μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτημάτων τελικής εκταμίευσης. Όπως επισημαίνεται ότι πολύ συχνά αν όχι συνήθως, ο χρόνος απάντησης μεγαλώνει όσο οι παρατηρήσεις τελειώνουν και η αίτηση προχωράει στο τέλος της.

-Η αδυναμία επικοινωνίας με ελεγκτικό μηχανισμό. Πρακτικά, σημειώνουν, δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα του ωφελούμενου και των εκπροσώπων του (μηχανικού – συμβούλου) για έλεγχο, ενημέρωση, πολλώ δε μάλλον αντίδραση σχετικά με την πορεία της αίτησής του, αφού και η υποτιθέμενη επικοινωνία μέσω email στην πράξη είναι παντελώς αναποτελεσματική γιατί κανένα email δεν απαντάται ποτέ ουσιαστικά.

-Ο αποσπασματικός έλεγχος με τυχαία επαναλαμβανόμενες και άστοχες παρατηρήσεις. Πρόκειται για ένα βασικό πρόβλημα αποκλειστικής ευθύνης του ελεγκτικού μηχανισμού, υπογράμμιζεται στην επιστολή, καθώς γίνεται αποσπασματικός έλεγχος των αιτήσεων με συνεχείς και τυχαία επαναλαμβανόμενες «άστοχες» και «άκυρες» παρατηρήσεις, οι οποίες αρχικά ήταν πιο «περιστασιακές» πλέον όμως είναι «σίγουρες» και συμβαίνουν καθολικά σε όλες τις αιτήσεις. Σημειώνεται δε χαρακτηριστικά ότι οι παρατηρήσεις είναι πολλές φορές περιπαικτικές και προσβλητικές φτάνοντας τους μηχανικούς στα «όριά τους».

-Η απαίτηση υποβολής επιπρόσθετων δικαιολογητικών, για τα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στον οδηγό του προγράμματος είναι άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και γενικώς σημειώνουν ότι δίνεται η εικόνα πώς ο κάθε αξιολογητής ζητάει ό,τι «κατά την εκτίμησή του» ίσως είναι χρήσιμο ή αναγκαίο, χωρίς την τήρηση κανενός πρωτοκόλλου υποχρεώσεων εκ των δύο πλευρών – ωφελούμενων και αξιολογητών και χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποζημίωση του ωφελούμενου για το σχετικό έξοδο όταν αυτό πραγματοποιείται.

-Τέλος, διαπιστώνεται η απαίτηση υποβολής επιπρόσθετων υπεύθυνων δηλώσεων για τις οποιές δεν υπάρχει καμία αναφορά στον οδηγό του προγράμματος και που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό.



 Με πληροφορίες από ienergeia.gr