MY KTEO

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για την τραγική κατάσταση της στέγασης των σχολείων στο Δήμο Χαλκιδέων


Προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Για την τραγική κατάσταση της στέγασης των σχολείων στο Δήμο Χαλκιδέων

Η κατάσταση των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Χαλκιδέων είναι τραγική. Πρόσφατα η δημοτική Αρχή εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης χρήσης αιθουσών στο σχολικό συγκρότημα του Βούρκου, όπου στεγάζονται οι σχολικές μονάδες των ΕΠΑΛ, δηλαδή εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αυτό το χώρο καθημερινά.

Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει τις χρόνιες ανησυχίες γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών που από το 2010 ακόμα αναδείκνυαν τα προβλήματα αφού η τραγική κατάσταση των κτιρίων ήταν οφθαλμοφανής.

Δεν αποτελεί το μοναδικό ανησυχητικό γεγονός στη περιοχή. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε την κατάσταση και άλλων σχολικών μονάδων:

·               Μετά την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή, σε σύνολο 131 σχολείων του Δήμου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 5 δημοτικά, 3 νηπιαγωγεία, 3 γυμνάσια και 2 Λύκεια, δηλαδή σε 13 σχολεία μόνο.

·               Αρκετά από τα σχολεία, 23 τον αριθμό και κατά κύριο λόγο νηπιαγωγεία, στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα ισόγεια πολυκατοικιών με μικρό ή μηδαμινό προαύλιο χώρο. Τέτοια είναι το 1ο,2ο και 3ο νηπιαγωγείο Δροσιάς, το ειδικό νηπιαγωγείο στο Μπούρτζι, το 6ο, 7ο,14ο και 17ο νηπιαγωγείο Χαλκίδας, το 2ο νηπιαγωγείο Βασιλικού κα.

·               Το 26ο δημοτικό σχολείο στο Μπαταριά στεγάζεται σε ισόγειο και υπόγειο πολυκατοικίας εδώ και 30 έτη, και μόλις φέτος ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανέγερσης νέου κτιρίου.

·               Στο 1ο δημοτικό της Ν. Αρτάκης, πρόσφατα κατέρρευσε ψευδοροφή και από τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κτίριο είναι χτισμένο το 1932 και έχει κριθεί διατηρητέο χωρίς τις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης ώστε να λειτουργήσει ως τέτοιο. Επιπλέον στο συγκεκριμένο σχολείο εδώ και 15 έτη κάποιες τάξεις στεγάζονται σε κοντέινερ, τα οποία αυξήθηκαν μετά το συμβάν, ενώ το γραφείο των δασκάλων παραμένει στο "πάσχων" κτίριο.

·               Στα ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) φιλοξενούνται παιδιά "προσωρινά" σε κοντέινερ εδώ και 15 έτη. Οι υποδομές τα τελευταία χρόνια λόγω φθορών και αλλοίωσης των κατασκευαστικών υλικών έχουν γίνει εξαιρετικά επικίνδυνες για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών με αποτέλεσμα πολλοί από τους γονείς να προτιμούν να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους για να τα προστατέψουν. Παρά το γεγονός ότι έχουν κριθεί ακατάλληλα και ενώ οι διεργασίες για μετεγκατάσταση σε νέα κοντέινερ έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβρη του 2020, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναμονή.

Είναι φανερό, ακόμα και από τα λιγοστά παραδείγματα που αναφέρθηκαν, πως η κατάσταση της πλειοψηφίας των σχολικών κτιρίων από άποψη υποδομής είναι άθλια και από άποψη αντισεισμικής θωράκισης τραγική, παρά το γεγονός ότι ζούμε στη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Το άγχος και η αγανάκτηση γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι πλήρως δικαιολογημένη.

Καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα ενίσχυσης, θωράκισης της σχολικής στέγης και αντιμετώπισης φθορών στα σχολικά κτίρια. Καμία κυβέρνηση δεν οργάνωσε μελέτες για δημιουργία νέων σχολικών εγκαταστάσεων σύγχρονων προδιαγραφών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, πέταξε το μπαλάκι στους δήμους και τις περιφέρειες (μειώνοντας παράλληλα την κρατική χρηματοδότηση προς αυτούς) όπου και αυτοί με τη σειρά τους δεν εξασφάλισαν απαραίτητα κονδύλια και προσωπικό για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

·               Να εξασφαλιστεί έκτακτο  κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην περιφέρεια Στερεάς και στο δήμο Χαλκιδέων για να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες μελέτες και κατασκευές που επιβάλλονται στο κτίριο των ΕΠΑΛ στο Βούρκο,

·               Να προχωρήσει ταχύτατος έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων της πόλης, η άμεση εκκένωση όσων είναι επικίνδυνα και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε όλα όσα αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε λόγω ζημιών από σεισμούς, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω επεμβάσεων (προσθήκες αιθουσών, χωρίσματα, άλλες αυθαιρεσίες όπως λαμαρίνες, κάγκελα κ.λπ.),

·               Να στεγαστούν όλες οι σχολικές μονάδες σε σύγχρονα κτίρια που να πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές,

·      Να αποκτηθούν κατάλληλα οικόπεδα για την ανέγερση σχολικών κτιρίων με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών για τη στέγαση σχολικών μονάδων.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω