MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Μαζικές συγκεντρώσεις σε κάθε γωνιά της Εύβοιας (ΦΩΤΟ)

 


Με μαζικές και δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε γωνιά της  Εύβοιας, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, έστειλαν για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα, ότι το έγκλημα στα Τέμπη και η πραγματική αιτία που το προκάλεσε δεν θα συγκαλυφθούν, ενώ παράλληλα κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού.

Στη Χαλκίδα

Μαζική ήταν για ακόμη μία φορά η συμμετοχή εργαζομένων, μαθητών, γυναικών και συνταξιούχων στην απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσαν στη Χαλκίδα το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και το ΝΤ Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ και στήριξαν σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

 Στη συγκέντρωση και την πορεία στην πόλη της Χαλκίδας συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

 Η απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα ξεκίνησε με μαθήτριες του Γυμνασίου Κανήθου να διαβάζουν μήνυμα του 15μελους, εκφράζοντας την οργή τους και την αγωνία τους για το αύριο και καλώντας τη νεολαία να διεκδικήσει με τον αγώνα της μία ζωή με δικαιώματα.

 






Χαιρετισμό εκ μέρους του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ απηύθυνε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος Άρης Αυξωνίδης. Κεντρική ομιλία έγινε από τον Αντώνη Κούκουρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, ο οποίος χαιρέτισε τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που γίνονται εδώ και αρκετές ημέρες, τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν για το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στις τεράστιες ελλείψεις του νοσοκομείου Χαλκίδας, τις ακατάλληλες σχολικές εγκαταστάσεις όπως αυτές που στεγάζονται τα ΕΠΑΛ Χαλκίδας, τις φονικές πλημμύρες στο Ληλάντιο και τα Ψαχνά, την καταστροφική καταστροφική πυρκαγιά στην βόρεια Εύβοια, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε δεκάδες χώρους δουλειάς της περιοχής. Προσδιόρισε ότι κοινή αιτία για όλη αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός, είναι η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και κάλεσε σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα για μία ζωή σύμφωνα με τις δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία. Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ακολούθησε δυναμική πορεία, με συνθήματα και παλμό, η οποία κατέληξε στο σιδηροδρομικό σταθμό Χαλκίδας.

Στο Αλιβέρι

Στο Αλιβέρι, λόγω της βροχής, η απεργιακή συγκέντρωση μεταφέρθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Εκεί πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από τον Κοντό Θεοτόκη, εκλεγμένο συνδικαλιστή στο νοσοκομείο της Κύμης με την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, ενώ ομιλία έγινε από την Κατερίνα Δημάκη, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας. Και οι δύο ομιλητές ανέδειξαν τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και την αξία του οργανωμένου μαζικού αγώνα που μέρα με τη μέρα παίρνει όλο και είναι χαρακτηριστικά. Μετέφεραν τον προβληματισμό των εργαζομένων γύρω από τα ζητήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στους τόπους δουλειάς και κατοικίας. Παρευρέθηκαν επίσης οι συνδικαλιστές από το σωματείο των ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί συνταξιούχοι. Μετά τις σύντομες ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία με συνθήματα προς το άγαλμα του Λιγνιτωρύχου.

 


Στη Βόρεια Εύβοια

Στους δρόμους βγήκε και ο λαός της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, με απεργιακές συγκεντρώσεις στο Μαντούδι και την Ιστιαία που κάλεσαν σωματεία και φορείς της περιοχής. Έστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων και τραυματιών, προσδιορίζοντας ότι το έγκλημα στα Τέμπη και η καταστροφική πυρκαγιά που βίωσαν τον Αύγουστο του 2021, έχουν κοινό παρονομαστή την ίδια εγκληματική πολιτική. Στην Ιστιαία πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργαζομένων αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων και νεολαίας. Μίλησαν οι Θανάσης Καμαράτος, πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων και η Αργυρώ Μοσχούτα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, απεργιακές συγκέντρωσεις από σωματεία και φορείς πραγματοποιήθηκαν στο Μαντούδι και στην Κάρυστο.