MY KTEO

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Περιμένοντας να ξεθυμάνει η οργή -Πάνε πίσω οι κάλπες

 


Η  οργή που πλημμυρίζει την κοινωνία για την τραγωδία στα Τέμπη είναι τώρα ο μεγάλος εκλογικός “αντίπαλος” της κυβέρνησης και της ΝΔ. Το δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, το επιβεβαιώνουν όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία.

Η πραγματικότητα είναι μάλιστα πολύ χειρότερη για το κυβερνών κόμμα απ' ό,τι δείχνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν έχει “μεταφραστεί” ακόμη σε αλλαγή της πρόθεσης ψήφου, η οποία μπορεί να είναι μιά πιο αργή διαδικασία και το αποτέλεσμα της θα αποτυπωθεί σε επόμενες δημοσκοπήσεις.

 Εκεί θα φανεί επίσης η απογοήτευση μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων της ΝΔ για την αναποτελεσματικότητα και την αποτυχία του πολυδιαφημισμένου “επιτελικού κράτους”, που αποδείχθηκε – κατά την έκφραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - ανίκανο να αντιμετωπίσει «το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού», κατεστημένα συμφέροντα και μικροκομματικές πρακτκές.

 Αλλαγή ατζέντας

Προς το παρόν, το κοινωνικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, καθιστά απαγορευτική για τη ΝΔ την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου η επικρατούσα άποψη είναι το “όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα”. Πιστεύουν – και ελπίζουν – ότι ο “πανδαμάτωρ χρόνος” χρόνος θα δουλέψει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

 Η οργή, ο θυμός και η αποδοκιμασία θα εκφραστούν τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες σε  κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κλπ. Στη συνέχεια θ' αρχίσουν να “ξεθυμαίνουν”. Οσο απομακρυνόμαστε χρονικά από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, η ατζέντα στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική αντιπαράθεση και στα ΜΜΕ θα αλλάζει σταδιακά, οι τόνοι θα πέφτουν.