Evia Top: Μητσοτάκης απολογούμενος για τα Τέμπη: Έριξε την ευθύνη σε όλους και υποσχέθηκε «θαύματα»

MY KTEO

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Μητσοτάκης απολογούμενος για τα Τέμπη: Έριξε την ευθύνη σε όλους και υποσχέθηκε «θαύματα»


Η νέα γραμμή του Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δυστύχημα στα Τέμπη.
    
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Με νέα συγγνώμη για την τραγωδία των Τεμπών και με ανάληψη της ευθύνης για το πολύνεκρο δυστύχημα – στον απόηχο των πανελλαδικών παλλαϊκών συλλαλητηρίων άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα την επόμενη μέρα μετά το την ανείπωτη τραγωδία.

Στη νέα γραμμή του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να διορθώσει την αρχική του τοποθέτηση στον τόπο της τραγωδίας, περί ανθρώπινου λάθους, αν και επιδίωξε εκ νέου να μιλήσει για διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμα διαρκεί. Η σκέψη μας είναι πάνω απ όλα στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγνώμη μου στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα αλλά και προσωπικά.

Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη και δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν αδύνατο να είχε συμβεί. Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο για πολλά χιλιόμετρα δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή σε πορεία σύγκρουσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός «ότι το έργο αυτό θα λειτουργεί σε λίγους μήνες δεν αποτελεί δικαιολογία κάνει και τον προσωπικό μου πόνο ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακ»ό.

Αν και υποστήριξε ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει», πρόσθεσε : “Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος! Και εμείς και οι διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της Άρτας μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση προσωπικού”.

Όπως είπε, τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Όμως, η τραγωδία έγινε μ εμάς στο τιμόνι της χώρας.

« Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω, αλλά μπορώ να εγγυηθώ στους Έλληνες και τις Ελληνίδες δυο πράγματα: πρώτον απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται. Και δεύτερον, δρομολόγηση πρωτοβουλιών για να αποκαταστασθεί η κατάσταση στους σιδηροδρόμους μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμα ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους αισθάνθηκε προσωπικά οργή αλλά και ντροπή. «Έχω υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα μου σε δημιουργική δράση». Τα τρένα θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται το συντομότερο δυνατόν με ασφάλεια και 2 σταθμάρχες στη βάρδια. Είναι μια προσπάθεια που θα έχουμε στο πλευρό μας όλους τους εργαζόμενους.

Όπως είπε:
  • Αυστηροποιούμε άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές.
  • Προσλήψεις τακτικού προσωπικού άμεσα. Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
  • «Εχουν δίκιο οι νέοι»
  • «Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι. Και οι γονείς τους... Οσο σημαντικό είναι να δώσουμε τόπο στη θλίψη και την γιορτή και να μην επιτρέψουμε να γίνει σπίθα για εθνικό διχασμό. Στο παρελθόν αποδείχτηκε στα Τέμπη πόσο δύσκολος είναι ο εκσυγχρονισμός στη χώρα. Σε μία χώρα όπου σώθηκαν ζωές με ηλεκτρονικά ραντεβού για ψηφιακές μαστογραφίες, οι πολίτες παίρνουν φάρμακα, με 112 και οι σταθμάρχες δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους μηχανοδηγούς», σημείωσε.
Και κατέληξε: 
Έχουμε ένα κράτος που παραμένει βαθύ γιατί είναι στηριγμένο σε ανεύθυνες συμπεριφορές, μικροκομματικά τερτίπια. Είναι το κράτος που σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε.
Μόνο έτσι το δραματικό «ποτέ ξανά» θα μετατραπεί σε τώρα ή ποτέ. Και η δική μας απάντηση είναι «τώρα» και πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά.iEidiseis.gr