MY KTEO

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Χαλκίδα - Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο: «Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν»



«Η πρόληψη του καρκίνου» ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Δήμος Χαλκιδέων και το Ινστιτούτο  «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου» με έδρα την Κύμη Εύβοιας, το Σάββατο το πρωί στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, του Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και του Ιατρικός Σύλλογος Ευβοίας, συμπεριελάμβανε εισηγήσεις από ειδικούς γιατρούς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν οι δήμαρχοι Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Βαρδακώστας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Μπουρμάς, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη και Κύμης-Αλιβερίου Γιώργος Ζέρβας, ο αντιδήμαρχος Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Κώστας Δημάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Αναγνωστάκης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΧ Κάτια Μεγάλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Χαλκιδέων Κατερίνα Κυριάκου-Καλαμιώτη και Βαγγέλης Βαβουλιώτης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης, η αν. διοικήτρια του Νοσοκομείου Κύμης Ιωάννα Δαριβέρη, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χαλκίδας της Αντικαρκινικής Εταιρίας Δημήτρης Αναγνώστου, η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας Καλλιόπη Ρέτσα, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Μπουρμάς, Ζέρβας, Χατζημαργαρίτης και Αναγνώστου, καθώς και οι κυρίες Μεγάλου και Ρέτσα. Εξήραν την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της εκδήλωσης και επεσήμαναν την σημασία της πρόληψης σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η εκδήλωση είχε τις εξής θεματικές ενότητες:
  • «Σακχαρώδης Διαβήτης και Καρκίνος» με ομιλητή τον Γεώργιος Χαλιώτης, Δ/ντης – Συντονιστής Παθολογικού Τομέα Γ.Ν Χαλκίδας.
  • «Πρόληψη του τραχήλου της μήτρας. Κυτταρολογία και εμβολιασμός» με ομιλήτρια την Γιώτα Μήκου, Ιατρός Κυτταρολόγος – Δ/ντρια Κυττατολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν «Λαϊκό».
  • «Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού» με ομιλήτρια την Κατερίνα Καζάνη, Ιατρός Γυναικολόγος Κ.Υ Χαλκίδας.
  • «Τριτογενής πρόληψη του καρκίνου» με ομιλητή τον Ιωάννης Τριγώνης, Παθολόγος – Ογκολόγος Γ.Ν Χαλκίδας.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο καταιγιστικός ρυθμός της ζωής, με τις πολλές υποχρεώσεις, επαγγελματικές, οικογενειακές, προσωπικές και το άγχος που αυτές συνεπάγονται αποτελεί τροχοπέδη για τη φροντίδα της υγείας τους. Η ενημέρωση και η γνώση ορισμένων απλών κανόνων άθλησης, διατροφής, συνηθειών διαβίωσης και προληπτικού ελέγχου των οποίων η ένταξη στην καθημερινότητα μπορεί να προλάβει την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας καινούργιας συνθήκης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων η οποία θα τους εξασφάλιζε κάτι πραγματικά μοναδικό: Τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. 

Εξάλλου από την αρχαιότητα είναι γνωστό πως σε κάθε ασθένεια η πρόληψη υπερτερεί της θεραπείας, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση του καρκίνου. 

Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιούνταν προληπτικά δωρεάν «test Pap» στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Το ίδιο θα λαμβάνει χώρα και σήμερα, Κυριακή, από ώρα 10:00 έως κι ώρα 13:00.