MY KTEO

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Κομματική Οργάνωση Ληλαντίου Ερέτριας: Άμεσα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας τώρα!


Το έγκλημα στα Τέμπη γέμισε δικαιολογημένα οργή και αγανάκτηση στο λαό και νεολαία σε όλη τη χώρα. Το «φτάνει πια» που ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα, στις συγκλονιστικές απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις και στη Χαλκίδα, έχουμε υπόσχεση και ευθύνη να το κάνουμε πράξη μαζί με το λαό και τους αγώνες του.

Ο λαός με τους αγώνες του να βάλει φρένο στην πολιτική που γεννά «κοιλάδες των Τεμπών»

Ο φόβος που αντιμετωπίζουμε οι κάτοικοι στο Ληλάντιο για νέα υπερχείλιση του ποταμού  με καταστροφικές συνέπειες στα σπίτια, τις περιουσίες και τη ζωή των κατοίκων και των παιδιών είναι πλήρως δικαιολογημένος και εδώ και τώρα κυβέρνηση-περιφέρεια και δήμος να πάρουν άμεσα μέτρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες.

·       3 χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα στη περιοχή και δεν υπάρχει ακόμα μελέτη οριοθέτησης, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και κατασκευή έργων ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

·       Δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό για έργα υποδομής, πολιτικής προστασίας, μέτρα αποκατάστασης και 100% κάλυψης των αποζημιώσεων. Έχει αφήσει αποκομμένο το χωριό των Φύλλων από τη Χαλκίδα αφού δεν έχει ανεγερθεί ακόμη η γέφυρα που έπεσε, ζημιώνοντας οικονομικά επαγγελματίες και κατοίκους.

Την ίδια ώρα μπουκώνει με ζεστό χρήμα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ ξενοδοχειακές μονάδες, ενεργειακούς κολοσσούς, κατασκευαστικές εταιρείες  που κάνουν «πάρτυ» επενδύσεων στο νησί επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασυμβίβαστα με την ζωή και τα δικαιώματα του λαού.

Τεράστιες ευθύνες έχει η Περιφέρεια Στερεάς και η δημοτική αρχή Χαλκιδέων. Όχι μόνο δεν έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση μελέτη οριοθέτησης αλλά πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον την ώρα που όλοι μαζί κυβέρνηση-περιφέρεια και δήμος προωθούν την ίδια πολιτική κόστους-οφέλους που μετρά τα όποια έργα όχι με κριτήριο τις ανάγκες για την προστασία της ζωής του λαού αλλά με το κέρδος που θα αφήσει στο κάθε μεγαλοεπιχειρηματία. Για αυτό και όλοι μαζί τα βρίσκουν στα εκατομμύρια ευρώ που δίνουν στις μεγαλοεργολαβίες για μπαλώματα και κακοτεχνίες δημιουργώντας ακόμη και πιο επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με την κατάσταση πριν την πλημμύρα του 2020.

Τουλάχιστον υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνα πριν τις εκλογές που όπως λέει ο βουλευτής του «θα φτάσει το θέμα μέχρι εκεί που του επιτρέπει η βουλευτική του ιδιότητα». Αλήθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  δεν ήξερε ότι στο Ληλάντιο πνίγηκαν  λαϊκά σπίτια  το 2009; Καμία κυβέρνηση όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήραν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα ήταν μάλλον απασχολημένοι, όπως και όλες οι κυβερνήσεις, να μοιράζουν ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πλημμύρες του 2020, απέναντι στη κυβέρνηση της ΝΔ, όταν οι βουλευτές και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ έθεταν την ανάγκη άμεσων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στη περιοχή, όταν εμείς  οι κάτοικοι διεκδικούσαμε συλλογικά και απαιτούσαμε μέτρα προστασίας της ζωή μας; Τίποτα (!)

Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα...

Είναι το κέρδος, το κράτος, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.

Κάθε κυβέρνηση, η μια μετά την άλλη, δίνει χρήμα για να ενισχύσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων την ώρα που για τις ανάγκες του λαού  δεν δίνει σάλιο αφού «δεν το επιτρέπουν οι αντοχές της οικονομίας». Οι επενδύσεις και τα επιλέξιμα έργα  που δεν χωράνε τις ανάγκες του λαού, παρά μόνο ότι επιταχύνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά μόνο κάποια από τα «μεγάλα έργα» που κυβερνήσεις-περιφέρεια-δήμοι προώθησαν αφήνοντας την Εύβοια χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς αντιπυρική προστασία, χωρίς μέτρα συντήρησης της σχολικής στέγης.

·       Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει 48 εκατομμύρια ευρώ δάνειο για έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμφερόντων Βαρδινογιάννη και άλλων, το οποίο πήρε και συνέχισε η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας με νέα χρηματοδότηση των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

·       Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε το Master Plan για το λιμάνι της Χαλκίδας ώστε να εξυπηρετήσει τον σχεδόν αποκλειστικό χρήστη, τον όμιλο Στασινόπουλου ξεκινώντας μελέτη για 290.000 ευρώ το οποίο ενέκρινε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021.

Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές και εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι στη πρώτη γραμμή των αγώνων για να μην θρηνήσει ο λαός άλλα θύματα, για να σταματήσουν πια οι «κοιλάδες των Τεμπών». Αυτό άλλωστε εμείς οι κάτοικοι στο Ληλάντιο, στα Μεσσάπια, στην Βόρεια Εύβοια το ξέρουμε καλά. Οι κομμουνιστές μαζί με το λαό  πήραμε πάνω μας τη διεκδίκηση αποκατάστασης, αποζημιώσεων και μέτρων προστασίας όταν το εχθρικό για το λαό κράτος άφηνε «τον καθένα μόνο του» και τα έριχνε στην ατομική ευθύνη για να κρύψει τις δικές του εγκληματικές ευθύνες.

Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις στη βουλή, τη περιφέρεια, τους δήμους δίνει φωνή στη φωνή του λαού, για να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά του, να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης και προστασίας της ζωής.

Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει πολιτική τιμωρία σε όσους «γεννούν» εγκλήματα στο βωμό του κέρδους. Ένοχοι είναι όλοι εκείνοι που υπηρέτησαν αυτές τις πολιτικές και διαχειρίστηκαν το -εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του - σημερινό κράτος.

Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αντιστοιχηθεί η ζωή μας με τις δυνατότητες της εποχής μας, με την επιστημονική πρόοδο, την τεχνολογική εξέλιξη, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Μπορούμε!

Ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να διεκδικήσει τη ζωή, αλλά και τον ρόλο που του αξίζει στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Η οργή μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής.

Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό στο δρόμο μιας ριζικής αλλαγής, ανατροπής, με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!