MY KTEO

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Θανάσης Μπουραντάς : Η ιστορία της αυτοδιοίκησης του τόπου, συνυφασμένος με το έργο και την χρηστή διοίκηση

 


Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 στο δημαρχείο Αλιβερίου γράφτηκε ιστορία. Ο Θανάσης Μπουραντάς επί τριάντα συναπτά έτη εκλεγμένος αυτοδιοικητικός σε όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης και πολλά χρόνια πριν πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Εύβοιας δήλωσε στους συνεργάτες του ότι δεν θα ξανα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ο Θανάσης Μπουραντάς είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία αυτοδιοικητικός. Η ιστορία της αυτοδιοίκησης προσωποποιημένη. Ο πρώτος αιρετός Νομάρχης της Εύβοιας όταν δημιουργήθηκε η αιρετή Νομαρχία το 1994 και ο τελευταίος όταν καταργήθηκε το 2010. Από τα δεκαέξι χρόνια ύπαρξης του θεσμού της αιρετής Νομαρχίας τα 12 ήταν Νομάρχης. Τρείς τετραετίες. Μια τετραετία αντιπεριφερειάρχης (ο πρώτος αιρετός αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας) δυο τετραετίες δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου.

 Ένας άνθρωπος που δεν ζεί τη ζωή όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι...

 Δεν διασκεδάζει...

 Δεν έχει κοινωνική ζωή...

 Δεν πηγαίνει ούτε για καφέ ούτε  ούτε γνωρίζει τι θα πει γλέντι...

 Δουλεύει ασταμάτητα επί δεκαετίες....όλη την ημέρα σκέφτεται πως μπορεί να υλοποιηθούν έργα...

 Ολο το εικοσιτετράωρο το μυαλό του , η ενέργειά του και όλο του το είναι βρίσκονται στην υπηρεσία της θέσης την οποία υπηρετεί.

 Δεν γυρνάει σε καφενεία και χωριά για να τον δουν , να κάνει χειραψίες και να «πουλήσει» υποσχέσεις. Αυτό ήταν και το μόνιμο παράπονο… αλλά αν το έκανε δεν θα ήταν ο εαυτός του..

 Θα ήταν ένας πολιτικάντης του σωρού από αυτούς που υπάρχουν στον τόπο σε υπερεπάρκεια!

 Ο Θανάσης Μπουραντάς είναι ένας καλόγερος της αυτοδιοίκησης.

 Ως Νομάρχης έφτιαξε όλα τα σχολεία του νομού...

 Όπου πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά όλων μας είναι κτήρια που είτε κατασκεύασε επί νομαρχίας του είτε τα επισκεύασε ,είτε έκανε προσθήκη αιθουσών..

 Έκανε αμέτρητες μελέτες...έχει φτιάξει λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια σε όλη την Εύβοια..

 Έχει κάνει το κεντρικό κτήριο όλων των υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας στην Χαλκίδα...

 Το Αμφιθέατρο που είναι το κέντρο της πολιτιστικής ζωής της Χαλκίδας την τευταία δεκαετία και που χωρίς αυτό θα ήμασταν ως περιοχή πολύ πίσω.

 Αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ..βιολογικούς καθαρισμούς.. Σχέδια Πόλεων…

 Αποχετευτικά δίκτυα σε πόλεις και χωριά...Δρόμους που ήταν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας.

 Ακόμα και σήμερα η περιφέρεια υλοποιεί έργα από μελέτες που άφησε ο Μπουραντας...

 Στο δήμο Κύμης Αλιβερίου έχει προγραμματίσει έργα που θα γίνονται για τα επόμενα δέκα χρόνια χάρη σε εκείνον..Κλειστό Κολυμβητήριο δεν θα υπάρχει για τα επόμενα χρόνια σε όλο το νομό σε καμιά πόλη πλην του Αλιβερίου.

 Δρομολόγησε λύσεις για το δήμο Κύμης Αλιβερίου που θα γίνονται εξαιτίας του όταν εκείνος δεν θα είναι δήμαρχος..Θα κόβονται κορδέλες , θα γίνονται εγκαίνια χάρη στη δική του δουλεια..

 Θεμελίωσε μια δουλειά ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ έργων στο δήμο Κύμης Αλιβερίου φεύγει από δήμαρχος και αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

 Αλλά ποτέ δεν τον ενδιέφεραν οι κορδέλες..μόνο τα αποτελέσματα και ήταν μετά από χρόνια..Αυτό έκανε και ως Νομάρχης αυτό επιδίωξε και ως Δήμαρχος..Την ουσία.. Το μέλλον και όχι τα παλαμάκια και τα ανόητα μπράβο.

 Το όνομά του ήταν ταυτισμένο με την χρηστή διοίκηση

 Και υπάρχουν επίορκοι ...υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που το μόνο που έχουν προσφέρει στον τόπο είναι να πηγαινο-φερνουν το σαρκίο τους σε δημοτικά συμβούλια...υπάρχουν τυφλοί υποστηρικτές τους που τολμούν να μιλούν υβριστικά γι’ αυτον τον άνθρωπο..μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι...και οι πολιτικοί απατεώνες  που στηρίζουν...

 Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του. Να με εμπιστευτεί δίπλα του και να μου δώσει από το φώς του. Πριν τριάντα χρόνια ξεκίνησα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και από αυτά τα τριάντα χρόνια περίπου τα μισά υπήρξα συνεργάτης του.

 Όσοι ήμασταν τυχεροί και βρεθήκαμε δίπλα του αποκτήσαμε γνώσεις, και πήραμε φως από το παράδειγμα αυτού του ανθρώπου που δεν μας αντιμετώπισε μόνο ως συνεργάτες του αλλά ως παιδιά του!

 Ο κύκλος της πολιτικής του παρουσίας ολοκληρώνεται αφήνοντας μεγάλο έργο. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί αυτοδιοικητικοί σαν τον Θανάση Μπουραντά..Η χώρα θα ήταν καλύτερη.

 Όσοι δεν το βλέπουν αυτό απλώς δεν τον γνωρίζουν..Όσοι τον γνωρίζουν και βλέπουν κάτι άλλο το κάνουν είτε από συμφέρον είτε από συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας και κακία!

 Για εμένα προσωπικά που είμαι μέλος της μεγάλης του οικογένειας είναι μεγάλη μου τιμή  και ευτυχία που είμαι δίπλα του!

 Νίκος Αγγελής

 Δημοσιογράφος

 Ειδικός συνεργάτης δημάρχου Κύμης Αλιβερίου