MY KTEO

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Ο φόβος ελέγχων και προστίμων αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου


Η υψηλή εισπραξιμότητα στους φόρους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη οδήγησε στη μεγέθυνση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά το προηγούμενο έτος. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει το καλάθι των μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το ποσοστό εισπραξιμότητας ανήλθε το 2022 στο 83,30%, ελαφρώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και αυξημένο κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις φορολογικές τους υποχρεώσεις από ό,τι τα φυσικά πρόσωπα, που όπως δείχνουν τα στοιχεία δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν και ρυθμίζουν τις οφειλές σε 24 ή 48 δόσεις.

Ποιους όμως φόρους πληρώνουν πρώτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών, ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ και στο τέλος είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, το 2022 οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ έφθασαν το 85,36% του συνολικά οφειλόμενου. Συγκεκριμένα, από τα 14,050 δισ. ευρώ οφειλόμενου ΦΠΑ καταβλήθηκε από τους υπόχρεους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 11,99 δισ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθε στο 89,30% του συνολικού φόρου. Συγκεκριμένα, το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανερχόταν στα 582,14 εκατ. ευρώ, ενώ πληρώθηκε ποσό ύψους 519,84 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις είχαν εξοφλήσει σχεδόν τον φόρο που τους αναλογούσε από τα τέλη Νοεμβρίου 2022.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα ποσά είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες. Το ποσοστό εισπραξιμότητας πέφτει στο 74,69%, με τα νοικοκυριά να πληρώνουν εμπρόθεσμα φόρους ύψους 2,573 δισ. ευρώ, όταν το ποσό που τους αναλογούσε για το 2022 ήταν της τάξης των 3,446 δισ. ευρώ.

Πάνω από το 85% του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καταβάλλεται εντός προθεσμίας.

Η συνέπεια των επιχειρήσεων έγκειται και στο γεγονός ότι η εφορία ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαπιστώσει ποιοι πληρώνουν στην ώρα τους και ποιοι όχι. Οσοι καθυστερούν να πληρώσουν είναι υποψήφιοι για έλεγχο, ενώ τα πρόστιμα δεν είναι αμελητέα. Παράλληλα, στους κακοπληρωτές η εφορία καθυστερεί να επιστρέψει και τον ΦΠΑ στην περίπτωση που είναι πιστωτικός και διενεργεί εκτεταμένους ελέγχους.

Οι λόγοι αυτοί, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους που θέτουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι επιδοτήσεις (για να συμμετάσχει μια επιχείρηση σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα ή να λάβει, για παράδειγμα, τα προηγούμενα χρόνια την επιστρεπτέα προκαταβολή θα έπρεπε να πληρώνει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της) αναγκάζουν τις περισσότερες επιχειρήσεις να πληρώνουν εμπρόθεσμα.

Οι εμπρόθεσμες πληρωμές του ΕΝΦΙΑ έφθασαν το 77,72%, ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα οι εφαρμογές έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των εσόδων. Και αυτό καθώς οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πλέον άμεσα για τις υποχρεώσεις τους, ενώ εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία πληρωμής λαμβάνουν μηνύματα προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Σημειώνεται ότι το 2021 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών του ΕΝΦΙΑ ήταν στο 73,94%.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η συνεισφορά των νέων τεχνολογιών την τελευταία διετία αύξησε σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσε και την εισπραξιμότητα των φόρων. Από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει περιοριστεί και ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.



kathimerini.gr