MY KTEO

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Εκλογές μετά το Πάσχα είπε ο Μητσοτάκης: «Έκαψε» το σενάριο του Απριλίου


Ο πρωθυπουργός έκλεισε με έμμεσο τρόπο τα σενάρια εκλογών πριν το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι έχουμε πλούσιο νομοθετικό έργο στις επόμενες εβδομάδες - περίπου 10 νομοσχέδια.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων με σεμνό τρόπο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε επίσης, από όλους να είναι παρόντες στο δημόσιο διάλογο, αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς κανένα συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Επίσης μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα.

Μητσοτάκης απολογούμενος για τα Τέμπη: Έριξε την ευθύνη σε όλους και υποσχέθηκε «θαύματα»
Με νέα συγγνώμη για την τραγωδία των Τεμπών και με ανάληψη της ευθύνης για το πολύνεκρο δυστύχημα – στον απόηχο των πανελλαδικών παλλαϊκών συλλαλητηρίων άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα την επόμενη μέρα μετά το την ανείπωτη τραγωδία.

Στη νέα γραμμή του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να διορθώσει την αρχική του τοποθέτηση στον τόπο της τραγωδίας, περί ανθρώπινου λάθους, αν και επιδίωξε εκ νέου να μιλήσει για διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμα διαρκεί. Η σκέψη μας είναι πάνω απ όλα στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγνώμη μου στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα αλλά και προσωπικά.

Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη και δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν αδύνατο να είχε συμβεί. Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο για πολλά χιλιόμετρα δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή σε πορεία σύγκρουσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός «ότι το έργο αυτό θα λειτουργεί σε λίγους μήνες δεν αποτελεί δικαιολογία κάνει και τον προσωπικό μου πόνο ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακ»ό.

Αν και υποστήριξε ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει», πρόσθεσε : “Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος! Και εμείς και οι διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της Άρτας μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση προσωπικού”.

Όπως είπε, τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Όμως, η τραγωδία έγινε μ εμάς στο τιμόνι της χώρας.

« Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω, αλλά μπορώ να εγγυηθώ στους Έλληνες και τις Ελληνίδες δυο πράγματα: πρώτον απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται. Και δεύτερον, δρομολόγηση πρωτοβουλιών για να αποκαταστασθεί η κατάσταση στους σιδηροδρόμους μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμα ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους αισθάνθηκε προσωπικά οργή αλλά και ντροπή. «Έχω υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα μου σε δημιουργική δράση». Τα τρένα θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται το συντομότερο δυνατόν με ασφάλεια και 2 σταθμάρχες στη βάρδια. Είναι μια προσπάθεια που θα έχουμε στο πλευρό μας όλους τους εργαζόμενους.

Όπως είπε:
Αυστηροποιούμε άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές.
Προσλήψεις τακτικού προσωπικού άμεσα. Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να γίνει το συντομότερο δυνατόν.



iEidiseis.gr