MY KTEO

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Επιστολή Μαρίνου προς τους αρμόδιους - Απαιτεί μέτρα αντισεισμικής θωράκισης στην Εύβοια

 


Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην αντισεισμική θωράκιση σχολείων, εργατικών κατοικιών, αλλά και χώρων εργασίας στην Εύβοια επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Στερεάς, το Δήμο Χαλκιδέων και τους άλλους δήμους της Εύβοιας, απαιτώντας μέτρα, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας, όπως αυτά αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΤΕ Ευβοίας του Κόμματος, για το θέμα, στη Χαλκίδα.

 

Ειδικότερα, σημειώνει πως στη συγκεκριμένη εκδήλωση που είχε ως θέμα «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης» εισηγητικά τοποθετήθηκαν, εκτός του Γ. Μαρίνου, η Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ και ο Δημήτρης Κουζής, πολιτικός μηχανικός, ενώ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής. Κατά τη διάρκειά της οι επιστήμονες αφού ανέλυσαν τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Εύβοιας, επισήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση μεγάλου αριθμού κτιρίων στην περιοχή της Χαλκίδας σε αντίθεση μάλιστα με τις τεράστιες δυνατότητες που δίνουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία.

 

Στην επιστολή του ο Γ. Μαρίνος αναφέρει πως «επειδή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση παραμένει και δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου των κτιρίων και αντισεισμικής θωράκισης κι ενώ τα προβλήματα οξύνονται ιδιαίτερα στα σχολεία, επανερχόμαστε με αυτή την ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, απαιτώντας τώρα, πριν είναι αργά, τα κατάλληλα μέτρα και παράλληλα ενημερώνουμε τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος» και προσθέτει ότι «τα προβλήματα είναι χρόνια και ευθύνες έχουν το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις που θυσιάζουν την ασφάλεια, τη ζωή και τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του στον βωμό του κόστους και των κερδών των λίγων. Ευθύνη έχουν η περιφέρεια και οι δημοτικές  αρχές».

 

Υπογραμμίζει πως «ο λαός μας και τα παιδιά του είναι συγκλονισμένοι από την τραγωδία των Τεμπών και το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων, κυρίως νέων, φοιτητών.

 

Ο λαός μας και τα παιδιά του αγωνίζονται, διεκδικούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής, παντού. 

 

Ο λαός και τα παιδιά του είναι συγκλονισμένοι με τις πολύ οδυνηρές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στη γειτονική Τουρκία, με 46.000 νεκρούς.

 

Στη σκέψη μας έχουμε τις προηγούμενες τραγωδίες στη χώρα μας, τους αδικοχαμένους των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών, των εγκλημάτων στους χώρους δουλειάς.

 

Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής. Τώρα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας της ασφάλειας και της ζωής του λαού και των παιδιών του.

 

Επαναλαμβάνουμε αυτά που θέσαμε και στην εκδήλωση της ΤΕ Ευβοίας του ΚΚΕ, στη Χαλκίδα, στις 4 Φλεβάρη 2023».

 

Στέκεται επίσης στο ότι τονίστηκε η «ιδιαίτερη προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες:

 

Πρώτη κατηγορία, σε όλα τα δημόσια κτίρια, που στεγάζουν υπηρεσίες, είναι χώροι Εκπαίδευσης και Υγείας. Όπως σχολικές μονάδες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, τα τμήματα του Πανεπιστημίου στα Ψαχνά, οι φοιτητικές εστίες που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω σοβαρών προβλημάτων στατικότητας, οι σχολές του ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ, το κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στο κέντρο της Χαλκίδας που είναι πολύ παλιό. Έχει καταγγελθεί η επικίνδυνη κατάσταση στο θεραπευτήριο χρόνιων πασχόντων στην Αυλίδα όπου διαμένουν δεκάδες "βασανισμένες ψυχές" σε ένα κτίριο με προβλήματα στατικότητας, εισροής υδάτων, όπου πρόσφατα σημειώθηκε πτώση των πλακών ψευδοροφής και κομματιών μπετόν.

 

Τα σχολεία της περιοχής είναι σχεδόν όλα χτισμένα πριν τη δεκαετία του '80. Ξεχωρίζει η κατάσταση με τα Νηπιαγωγεία της πόλης, πολλά από τα οποία στεγάζονται στο ισόγειο πολυκατοικιών (εκτός από το ακατάλληλο του χώρου από κάθε άποψη). Προστίθεται ο κίνδυνος που υπάρχει σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης αφού δεν έχουν προαύλιο χώρο. Όπως επίσης ανησυχητική είναι η κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα του Βούρκου όπου στεγάζονται 3 Λύκεια και το Δημόσιο ΙΕΚ (μιλάμε δηλαδή για μεγάλη καθημερινή συγκέντρωση πληθυσμού) και που κτιριακά έχει σοβαρότατες ελλείψεις και ζητήματα στατικότητας. Είναι γνωστή η ιστορία με τα σχολεία της Αρτάκης όπου στο 1ο Δημοτικό κατέρρευσε τμήμα οροφής και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο όπου στις πλημμύρες του 2020 υποχώρησε μέρος του ταβανιού.

 

Πρόκειται για χώρους που την ευθύνη της στατικότητάς τους έχει το κράτος, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους, φοιτητές, παιδιά, υπάρχει καθημερινή κίνηση ανθρώπων λόγω των υπηρεσιών που λειτουργούν στους χώρους αυτούς.  Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε πως δεν αρκούν μόνο οι έλεγχοι στατικότητας, αλλά και μέτρα συντήρησης των λεβητοστασίων και άλλων υποδομών που μπορούν να προκαλέσουν- όπως τραγικά είδαμε στις Σέρρες πρόσφατα- ατύχημα.

 

Δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα εκατοντάδες σπίτια στις εργατικές κατοικίες. Στην πόλη της Χαλκίδας υπάρχουν οι εργατικές κατοικίες στις περιοχές Αγίας Ελεούσας, Αγίας Μαρίνας και οι παλαιότερες στην περιοχή Αλάτσατα. Σε όλες είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα συντήρησης, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και μελέτη στατικότητας. Η κατάσταση στις εργατικές κατοικίες Αλατσάτων είναι με γυμνό μάτι ανησυχητική και χρήζει άμεσης παρέμβασης του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Τρίτη κατηγορία είναι οι χώροι εργασίας, όπου εργάζονται καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Δυστυχώς έχουμε πολύ πικρή εμπειρία από τους σεισμούς του 1999 στην Αττική, όταν δεκάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση συγκεκριμένων εργοστασίων. Εάν κρίνουμε από το βαθμό τήρησης των μέτρων ασφαλείας από τους βιομηχάνους, τότε δεν αποκλείουμε καθόλου το ενδεχόμενο να υπάρχουν βιομηχανικά κτίρια που δεν πληρούν τους σχετικούς κανονισμούς. Ενώ παραμένει άγνωστο το κατά πόσο και με τι κριτήρια πραγματοποιούνται έλεγχοι με αντίστοιχα μέτρα σε μηχανήματα τα οποία μπορούν να υποστούν βλάβη με κάποια σεισμική δόνηση ή να πυροδοτήσουν ευρύτερο πρόβλημα και ατύχημα.

 

Πόσο μάλλον όταν ένας ενδεχόμενος ισχυρός σεισμός μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο βιομηχανικό ατύχημα, παίρνοντας υπόψη πως βρισκόμαστε σε μια πόλη όπου απέναντί της έχει τη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου - Οινοφύτων με εργοστάσια χημικής βιομηχανίας και άλλα και στο νησί μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και μετάλλου με μεγάλη παραγωγική διαδικασία».

 

«Είναι υπαρκτά τα ερωτήματα και δεν δίνεται καμία απάντηση από το κράτος και τις αρμόδιες αρχές: Τι γίνεται με τα μεγάλα έργα, όπως η αποξήλωση του τσιμεντάδικου, που λόγω αυτών των εργασιών επηρεάζεται η στατικότητά του, καθώς μεγάλα εξαρτήματα και μηχανολογικός εξοπλισμός τεμαχίζεται και λύνεται πάνω σε μεγάλα ύψη όπου δουλεύουν εργαζόμενοι; Τι γίνεται με το εργοτάξιο στην πλατεία Αγοράς, ένα πολύ παλιό κτίριο σε φάση ανακατασκευής; Τι μέτρα παίρνονται για να αντιμετωπιστούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα καταλύματα που μένουν οι μετανάστες εργάτες γης και των πτηνοσφαγείων της περιοχής;» συνεχίζει στην επιστολή του ο Γ. Μαρίνος και επισημαίνει ότι «το κράτος έχει υποχρέωση και πρέπει να συνεισφέρει με ειδικούς στον έλεγχο των σπιτιών. Εδώ θα λέγαμε ότι ιδιαίτερη ανάγκη ελέγχων έχουν τα παλαιότερα κτίρια, που τέτοια έχει πολλά η πόλη μας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την περιοχή της Νεάπολης, της συνοικίας κάστρο αλλά και του κέντρου της Χαλκίδας, στα παλιά προσφυγικά (Νεάπολη, Αρτάκη, Λάμψακος), σε οικισμούς ΡΟΜΑ, όπως επίσης και εγκαταλελειμμένα κτίρια που υπάρχουν στα χωριά και που με ευθύνη του δήμου χρειάζεται να γκρεμιστούν οργανωμένα. Είναι δυστυχώς νωπή η μνήμη από τον σεισμό στη Σάμο και τον τραγικό θάνατο των δυο παιδιών που έπαιζαν σε εγκαταλελειμμένο σπίτι. όπως και το τραγικό συμβάν με το 3χρονο μωρό που έχασε τη ζωή του μετά από πτώση τοίχου στον οικισμό της Χαραυγής».

 

Καταλήγοντας κάνει σαφές πως «ως ΚΚΕ έχουμε τη θέση ότι το κράτος φέρει ακέραια την ευθύνη να τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κτιριοδομικοί και αντισεισμικοί κανονισμοί. Η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως μία σεισμογόνος χώρα» και ξεκαθαρίζει ότι «στην περίπτωση της Εύβοιας όμως, οι τελευταίοι συχνοί σεισμοί σε συνδυασμό με τους χιλιάδες που εκτυλίσσονται στην περιοχή της Θήβας επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ το να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες μελέτες στατικότητας, να ληφθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα προληπτικής αντισεισμικής θωράκισης. Το προηγούμενο διάστημα αναδείξαμε αυτή την ανάγκη, με τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης Ευβοίας, την κατάθεση Ερωτήσεων στη Βουλή,  με την επίσκεψη κλιμακίων του ΚΚΕ και του βουλευτή του Κόμματος στις περιοχές που ήταν στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας. Ωστόσο για άλλη μία φορά διαπιστώσαμε ότι τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας δεν ανήκουν στην προτεραιότητα των κυβερνήσεων. Οι Ερωτήσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα χωρίς απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό. Ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, κατά βάση από το Δήμο Χαλκιδέων, αυτά είναι ανεπαρκή».