MY KTEO

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Η Βίλα των Συμπτώσεων


 Μετέωρο παραμένει το ερώτημα του αν η κυβέρνηση παρέχει κάλυψη στην Σοφία Νικολάου, που εγκαλείται από το ΣΔΟΕ για ζημιά του δημοσίου κατά 1.937.948 ευρώ, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις σχετικά με την απόκτηση πολυτελούς κατοικίας στο Ψυχικό. Μια κίνηση που έγινε την ίδια περίοδο που φέρεται να υπέγραψε τις ζημιογόνες απευθείας αναθέσεις ως γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής. Η Σοφία Νικολάου υποστηρίζει πως απέκτησε την κατοικία με ίδιους πόρους, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να πείθεται ότι πρόκειται για χρονική σύμπτωση. Αυτά ενώ παραμένει αναπάντητο το αν η πρώην γραμματέας θα περιληφθεί τελικά στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

 Πώς προέκυψε η αποκάλυψη

Το ζήτημα ανέκυψε χθες μετά από λεπτομερή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως η εν λόγω διώροφη μονοκατοικία στο παλιό αγοράστηκε έναντι τιμήματος 850.000 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία της είναι 1.500.000 ενώ στην συνέχεια δέχθηκε ανακαίνιση αξίας 350.000. Τις αναφορές αυτές αντέκρουσε η Σοφία Νικολάου υποστηρίζοντας ότι «αγόρασα αυτό το σπίτι πουλώντας άλλο στο Κολωνάκι και παίρνοντας υψηλότατο δάνειο το οποίο και θα εξυπηρετώ για πολλά χρόνια» ενώ ανέφερε πως «είμαι πολλά χρόνια επιτυχημένη δικηγόρος, με μεγάλο γραφείο στο κέντρο της Αθήνας» προκειμένου να τεκμηριώσει την δυνατότητα αγοράς.

 Το θέμα αυτό ανέδειξε όμως ο Γιάννης Ραγκούσης (που αντικατέστησε τον Παύλο Πολλάκη στον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ) τονίζοντας ότι μετά από τα στοιχεία αυτά «θεωρούμε αυτονόητη και επιβεβλημένη την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος έχει στη διάθεσή του και το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ». Απαίτησε μάλιστα η άμεση τοποθέτηση της Ν.Δ και του προέδρου της.

 Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Γιάννης Οικονόμου άσκησε κριτική στον Π.Πολάκη λέγοντας πως «το να δίνει κάποιος τη διεύθυνση του σπιτιού ενός δημοσίου προσώπου, όπως της κ. Νικολάου, διεγείροντας έμμεσα σε τραμπουκισμούς, είναι καθαρά φασιστική μέθοδος» υιοθετώντας αντίστοιχη ανάρτηση της ίδιας της Σ.Νικολάου. Επισήμανε επίσης πως «η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ζητάει την παρέμβαση της δικαιοσύνης, όπου κρίνει. Δεν μπορεί όμως να στοχοποιεί πρόσωπα και την οικογένειά τους».

 Κάλυψη;

Η προαναφερθείσα απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου παρά τον αιχμηρό χαρακτήρα της, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις σχέσις της Ν.Δ και της πρώην γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής, ούτε το αν αποτελεί επιδοκιμασία στις πρακτικές της Σοφίας Νικολάου. Αυτές που συνίστανται στις 6 απευθείας αναθέσεις που όπως έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ήδη από 2021, αφορούσαν εταιρίες που είτε δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο της ανάθεσης, είτε δημιουργήθηκαν λίγα 24ωρα πριν υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

 Στην πραγματικότητα η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου έχει ανάλογη ασάφεια με αυτή που είχε κάνει πριν 8 ημέρες όταν ρωτήθηκε για το αν η Σοφία Νικολάου θα περιληφθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Ανέφερε τότε πως «η κ.Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις από εκεί και πέρα η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων και των εκλογικών συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη». Συνέχισε λέγοντας ότι «όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός σταθμίζονται και εξετάζονται σε πολύ μεγάλο βάθος τα δεδομένα που αφορούν τους υποψήφιους της ΝΔ».

 Η κυβερνητική στάση αποτιμάται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κάλυψη» με τον Γιάννη Ραγκούση να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ παίρνει πάνω της το σκάνδαλο «Νικολάου», που προκάλεσε ζημιά τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ στον Ελληνικό λαό την ίδια ώρα που η κ. Νικολάου αγόραζε πολυτελή κατοικία».

https://www.msn.com/el-gr/news/politics/%CE%B7-%CE%B2%CE%AF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/ar-AA181axR?ocid=msedgntp&cvid=4ffd89f4a17146b58c9128e3dbd657e0&ei=15