MY KTEO

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Πολιτική ανατροπή δείχνουν τα «γκάλοπ του δρόμου» - Τι λένε οι δημοσκοπήσεις


Τα μαζικά συλλαλητήρια σε πάνω από 60 πόλεις της Ελλάδας έστειλαν το μήνυμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσα δείχνουν οι πραγματικές δημοσκοπήσεις.

Η 8η Μαρτίου μπορεί να αποδειχθεί μια ιστορική μέρα. Ενα σημείο καμπής για τους πολιτικούς συσχετισμούς και ταυτόχρονα, αν οχι το τέλος, τουλάχιστον η αρχή του τέλους για την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε για μια μακρά περίοδο, που υπερβαίνει τα όρια της τετραετίας. Μια ημέρα πολιτικής ανατροπής. Μήπως δεν είναι τυχαίο ότι η 8η Μαρτίου είναι επίσης η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η ανατροπή είναι επίσης γένους θηλυκού;

Ο καταλύτης των εξελίξεων είναι ασφαλώς τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Η μαζική προσέλευση του κόσμου, σε μεγέθη και αριθμούς, πρωτόγνωρα για αρκετές δεκαετίες. Αυθόρμητα και ακομμάτιστα. «Πασών των γενεών» και των ηλικιών, με πρωταγωνιστές βέβαια τους μαθητές, τους φοιτητές και τους νέους που μέσα από την τραγική συγκυρία των Τεμπών ένιωσαν να κατακρεουργείται η αξιοπρέπεια τους και το δικαίωμα (τουλάχιστον) σε μια ζωή ασφαλή.

Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε υποδειγματικά άστοχη από την αρχή έως το τέλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημερινό. Την ημέρα των παλαϊκών συλλαλητηρίων εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη - μαμούθ ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο νεοδιορισθείς υπουργός Υποδομών Γ.Γεραπετρίτης να ανακοινώνει «επαναστατικά μέτρα», όπως για παράδειγμα ότι σε κάθε σταθμό του ΟΣΕ, αντί για έναν θα τοποθετηθούν… δύο σταθμάρχες. Διαχείριση πολύ κάτω από τον πήχυ.

Ομως το κακό ξεκίνησε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανός σύμβουλος του Μαξίμου Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ έκανε ειδική αναφορά στο πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού και το πόρισμα - εξπρές ότι οφείλεται σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος». Ενδείξεις αλαζονείας και προφανή διάθεση συγκάλυψης, δύο στοιχεία που ερέθισε στον ανώτερο βαθμό την κοινή γνώμη ήταν η οξεία αναφορά του αμερικανού συμβούλου προς τον Κ.Μητσοτάκη.

Άνθρωποι που είναι ενήμεροι για τις έρευνες της κοινής γνώμης, οι οποίες ξεκίνησαν από τη Δευτέρα για όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων καταγράφουν μια εντυπωσιακή και πρωτοεμφανιζόμενη καθίζηση στα ποσοστά της ΝΔ. «Για πρώτη φορά το ποσοστό της ΝΔ ακουμπάει επικίνδυνα το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται απο κάτω» έλεγε άνθρωπος που έχει γνώση των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για λογαριασμό της ΝΔ. Στα ποιοτικά στοιχεία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη ενώ μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί προσωπικά ο Κ.Μητσοτάκης. «Οι θετικές γνώμες για τη διαχειριστική ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του Κ.Μητσοτάκη πέφτουν περισσότερο από 10 μονάδες» διαπιστώνει γνωστος δημοσκόπος…

Τι λένε οι πραγματικές δημοσκοπήσεις
Όπως γράψαμε στο iEidiseis το πρωί της Τετάρτης όλες οι εταιρείες ξεκίνησαν από προχθές τις έρευνές τους. Πραγματικές και όχι αυτές που θα δημοσιοποιηθούν, «φιλτραρισμένες» και «στρογγυλεμένες» ώστε να είναι αρεστές στο Αφεντικό.

Και ειδικότερα σύμφωνα με το πρωινό μας δημοσίευμα σε όλες η ΝΔ εμφανίζει βουτιά, όχι απλώς πτώση. Η μέτρηση της βουτιάς ξεκινάει από τις 4 μονάδες κι ακουμπάει τις 7 μονάδες. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι ίδιες εταιρείες πριν από τα Τέμπη έδιναν ποσοστό στη ΝΔ κοντά στο 34%, κάνοντας την αφαίρεση προκύπτει ότι βγάζουν το κυβερνών κόμμα κάτω από το 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάει κοντά στις 2 μονάδες σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, όπερ σημαίνει ότι η μάχη πλέον είναι στήθος με στήθος.

Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που βγάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και να προηγείται έναντι της ΝΔ.

Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα επίσης είναι ότι ανεβαίνει επικίνδυνα το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αυτή είναι η «φωτογραφία» των πρώτων ημερών, δηλαδή με τον θυμό και την οργή που ξέσπασε αμέσως μετά την τραγωδία στα Τέμπη και τις επόμενες ημέρες η τάση θα ομαλοποιηθεί.

Επίσης άνοδο παρουσιάζει και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο το βρίσκουν πλέον σταθερά στο 4%.

Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Τώρα τι θα δούμε στις «κολώνες» και στις «πίτες» της τηλεόρασης, αυτό είναι άλλο πράγμα.

Σημασία όμως έχει τι είδαμε χθες στους δρόμους…
Οι χθεσινές ειρηνικές κινητοποιήσεις ήταν χωρίς υπερβολές ήταν ιστορικές με πάνω από 100.000 νέους, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους να διαδηλώνουν για την τραγωδία των Τεμπών μόνο στην Αθήνα.

Στην πορεία συμμετείχαν εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, μαζικοί φορείς, φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το «σιδηροδρομικό έγκλημα».

Με κεντρικά συνθήματα «Ποτέ ξανά» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν εργατικά σωματεία μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Μαζική ήταν η συμμετοχή μελών συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και πολιτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Από νωρίς το μεσημέρι χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ενώ νωρίτερα φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Το παρών έδωσαν χιλιάδες κόσμου και στην πορεία στην Θεσσαλονίκη, κρατώντας πλακάτ, πανό αλλά και μαύρα μπαλόνια για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των 57 νεκρών με πορεία προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, αξιώνοντας να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους.

«Σήμερα απεργούμε όλοι οι σιδηροδρομικοί ώστε το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί», αναφέρει ο Θοδωρής Βαριδάκης, εργαζόμενος στον ΟΣΕ. «Απεργούμε απέναντι σε αυτούς που εγκλημάτησαν εναντίον στους συναδέλφους μας και στους νέους του ΑΠΘ.

Προς όλον τον νέο κόσμο, τους αδικοχαμένους, απεργούμε ώστε το έγκλημα να μην ξεχαστεί. Να αποδοθούν ευθύνες για αυτό το έγκλημα που ήταν προδιαγεγραμμένο. Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, είναι προδιαγεγραμμένο να ξανασυμβεί στη λογική του κόστους, του οφέλους. Όταν τα κέρδη τους μπαίνουν μπροστά στις ανθρώπινες ζωές θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες τραγωδίες», όπως προσθέτει.

Μεγάλη συγκέντρωση σε όγκο, πρωτοφανής για τα δεδομένα της πολης, με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της Λάρισας, νέων παιδιών, αλλά και εργαζομένων, πραγματοποιείται στη κεντρική Πλατεία της Λάρισας, στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, η οποία έχει μετατραπεί σε διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη. Οι μαθητές της πόλης στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Με συνθήματα όπως «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», αλλά και «νέα νέα σου κλέβουν την ζωή, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», μαθητές κρατούν πανό διεκδικώντας να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για το πολύνεκρο τροχαίο.

Συγκεντρώσεις σε πάνω από 60 πόλεις
«Κατεβαίνουμε στο δρόμο γιατί σ’ αυτό το τρένο ήταν μέσα συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, γονείς. Θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να είναι στη θέση τους… Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί...» δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των μαθητών.

Η Πάτρα ήταν δυναμικά παρούσα στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτων και εργατικών κέντρων, με ολόκληρη την πόλη να έχει βγει στους δρόμους και να ζητά την απόδοση ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία. Σύμφωνα με το tempo24.news, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Λαμία και πάνω από 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης. «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» ήταν το κεντρικό σύνθημα ενώ παράλληλα πανό και συνθήματα απαιτούσαν να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η 3η κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Λαμίας και από τις πλέον μαζικές της τελευταίας 20ετίας γεγονός που δείχνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη έχει αγγίξει στο σύνολό τους, τους φοιτητές και τους μαθητές της περιοχής και μαζί με τους κοινωνικούς φορείς οργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Δείτε εδώ τη χθεσινή κινητοποίηση στη Χαλκίδα.



iEidiseis.gr