MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

H πτώχευση της Shelman και ο… αγοραστής με χρέη εκατομμυρίων στο δημόσιο


Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την επαναπόκτηση εργοστασίου της SHELMAN από τα πρόσωπα που την οδήγησαν στην πτώχευση.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται μετά την πτώχευση της εταιρίας παραγωγής προϊόντων ξυλείας SHELMAN, καθώς το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο, η βιομηχανική μονάδα που διατηρούσε στην Κομοτηνή κατακυρώθηκε στην εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.». Το τίμημα για το σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο ανήλθε μόλις στα 5,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για εταιρία, η οποία ιδρύθηκε δύο εβδομάδες πριν τον πλειστηριασμό και συγκεκριμένα στις 15-12-2022, με μοναδικό ιδρυτικό μέλος, την εταιρία «ALFA WOOD GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Αδαμόπουλου.

Επειδή πολλοί μπορεί να μη θυμούνται, εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Αδαμόπουλου αποτελεί από το 2010 και η ίδια η SHELMAN, δηλαδή η εταιρία που πτώχευσε το 2014, αφήνοντας απλήρωτα χρέη σχεδόν 144 εκατ. ευρώ, προς Δημόσιο (κυρίως απλήρωτοι ΦΠΑ), ΕΦΚΑ, εργαζομένους και προμηθευτές.

Τα πρόσωπα αυτά εμφανίζονται τώρα ως νέοι επενδυτές προκειμένου να επαναγοράσουν το σημαντικότερο κομμάτι της εταιρίας που πτώχευσαν οι ίδιοι καταβάλλοντας μόνον 5,7 εκατ. ευρώ.

Όταν η SHELMAN κηρύχθηκε σε πτώχευση, στο τιμόνι της διοίκησής της βρισκόταν και παραμένει έως και σήμερα ο Α. Αδαμόπουλος, ενώ στο Διοικητικό της Συμβούλιο συμμετέχει και ο γιος του, Γ. Αδαμόπουλος ως Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.
Παράλληλα, μέτοχός της με ποσοστό άνω του 91% του μετοχικού κεφαλαίου της SHELMAN ήταν από το 2010 και παραμένει η εταιρία ALFA WOOD AEBE, επίσης συμφερόντων της οικογένειας Αδαμόπουλου.

Ένας μεγαλοοφειλέτης... επενδυτής
Η εταιρία αυτή βρίσκεται στη λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και της έχουν επιβληθεί πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για έκδοση πλαστών τιμολογίων, ενώ αποτελεί και βασικό μέτοχο της ALFA WOOD GROUP και κατ’ επέκταση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛ.

Σημειώνεται πως η διαδικασία της πτώχευσης δεν έχει ολοκληρωθεί έως και σήμερα, κανείς πιστωτής δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ και το ύψος των χρεών της εταιρίας είναι τέτοιο που ακόμη κι εάν ρευστοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της δεν πρόκειται να εξοφληθούν.

Ήδη έχει εκποιηθεί το εργοστάσιό της SHELMAN στη Χαλκίδα έναντι 23,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, ακόμη κι εάν προστεθεί το τίμημα για το εργοστάσιο της Κομοτηνής, δεν ξεπερνά το ποσό των 29 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών υποχρεώσεων των 144 εκατ.

Πρόκειται για περιστατικό πρωτοφανές και εξοργιστικό, ιδίως εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η ΑLFA WOOD GROUP έχει πάρει έγκριση για επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 7 εκατ. ευρώ, διαφημιζόμενο μάλιστα από τα χείλη του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης, ενώ τόσο αυτή όσο και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛ, (δηλαδή η νεοσύστατη εταιρία της οικογένειας Αδαμόπουλου στην οποία κατακυρώθηκε το ακίνητο της εταιρίας που οι ίδιοι οδήγησαν σε πτώχευση) υπέβαλαν αίτημα χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.

Αντί δηλαδή να επιβληθεί στις εταιρίες του ομίλου ALFA WOOD η υποχρέωση να εξοφλήσουν τους πιστωτές τους (μεταξύ άλλων και το Ελληνικό Δημόσιο για απλήρωτο ΦΠΑ και για πρόστιμα εικονικών τιμολογίων εκατομμυρίων), το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο τις επιχορηγεί και τις επιδοτεί με κεφάλαια απρόσιτα για απολύτως υγιείς επιχειρήσεις.

Πλήθος ερωτημάτων
Έγκυρες νομικές πηγές αναφέρουν πως η σχετική πτωχευτική νομοθεσία απαγορεύει την άμεση ή έμμεση ανάκτηση από πτωχή εταιρία περιουσιακών στοιχείων της δικής της πτωχευτικής περιουσίας, χωρίς προηγουμένως να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς το σύνολο των πιστωτών της.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι προφανή:
  • Ο σύνδικος της πτώχευσης και ο συμβολαιογράφος του πλειστηριασμού του εργοστασίου στην Κομοτηνή γνώριζαν ότι τα ίδια πρόσωπα που πτώχευσαν την SHELMAN εμφανίζονται ως εκ νέου αγοραστές της έναντι πινακίου φακής;
  • Ο σύνδικος της πτώχευσης διασφάλισε πριν την κατακύρωση, ότι η ΑLFA WOOD AEBE θα κατέβαλε τα οφειλόμενα στην πτωχή SHELMAN ύψους περίπου 4,5 εκ. ευρώ;
  • Ακόμη κι εάν οι ανωτέρω δεν γνώριζαν (αν και όφειλαν να γνωρίζουν εισερχόμενοι απλά στο site του Γενικού Εμπορικού Μητρώου) δεν οφείλουν πλέον να διακόψουν τη διαδικασία μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και τις εξώδικες διαμαρτυρίες ανταγωνίστριας του κλάδου που επικαλείται παραβάσεις του νόμου για αθέμιτο ανταγωνισμό;
  • Πώς ένας όμιλος με χρέη εκατομμυρίων προς το Δημόσιο, μπορεί να επιδοτείται και να επαναγοράζει το ενεργητικό της εταιρίας του που πτώχευσε, χωρίς να εξοφλήσει τους πιστωτές της;
  • Σκοπεύει να παρέμβει στην υπόθεση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο, η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προς προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και ο ίδιος ο Εισαγγελέας;
  • Η διαφαινόμενη απάτη σε βάρος του Δημοσίου, η κατασπατάληση ενωσιακών πόρων σε αφερέγγυες επιχειρήσεις που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ και η καταδολίευση των πιστωτών θα μείνουν χωρίς συνέπειες;
Ένα είναι το σίγουρο. Οι απαντήσεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.



iEidiseis.gr