MY KTEO

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Δημοσκόπηση Interview: Βουτιά κάτω από το 30% για τη ΝΔ - Κοντά στο όριο στατιστικού λάθους η ψαλίδα


Μεγάλος ηττημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολιτικές και όχι «ατομικές» ευθύνες αναζητούν οι πολίτες. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης.

Μετά τη Marc, μία νέα δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας 10 ημέρες μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η οποία βρίσκει τη ΝΔ «βαριά τραυματισμένη», καθώς την εμφανίζει να έχει πέσει 2 μονάδες κάτω από το φράγμα του 30%.

Ο λόγος για την έρευνα της Interview που έγινε για λογαριασμό της POLITIC και διενεργήθηκε το διάστημα από 6 Μαρτίου έως 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κατακόρυφη «βουτιά» στο 3,6% από 6,7% της προηγούμενης μέτρησης.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 28% (από 33,2%) έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,5%). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4,2%, το ΜέΡΑ25 στο 3,5% και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,5%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6%.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Interview, το ποσοστό των αναποφάσιστων εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένο, καθώς από το 9% σκαρφαλώνει στο 15,3%.

Μάλιστα, η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έχει τάση μείωσης σε περίπτωση δεύτερων εκλογών, καθώς από το 3,6% μειώνεται στο 3,3%, δηλαδή στη ζώνη του στατιστικού σφάλματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία υπολογίζει το στατιστικό σφάλμα στο +/- 2,6%.

Η εκτίμηση των ερωτηθέντων για την ψαλίδα
Οι ερωτηθέντες ψηφοφόροι εκτιμούν στο 2,3% τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (από το 4,4% της δημοσκόπησης του Φεβρουαρίου). Η ΝΔ λαμβάνει 28,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ ελαφρώς πιο ενισχυμένος 26,4%, σε σχέση με το 24,4% της πρόθεσης ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση των ερωτηθέντων, λαμβάνει 11%.

Πολιτικές και όχι «ατομικές» ευθύνες αναζητούν οι πολίτες
Στην ερώτηση «Ποιος έχει την ευθύνη για το δυστύχημα», το 26,6% απαντά «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20,2% «Οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας», και μόλις το 1,5% απαντά «Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» καταρρίπτεται, καθώς μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως την ευθύνη φέρει ο σταθμάρχης. Η πλειοψηφία (41,7%) κρίνει ότι το δυστύχημα οφείλεται στον συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Η πλειοψηφία θέλει δημόσιο σιδηρόδρομο
Σε νέα ερώτηση, μεταξύ του τεχνολογικού εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού, σχεδόν 7 στους 10 θεωρούν πως το σύστημα τηλεματικής θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα, ενώ 2 στους 10 πιστεύουν ότι «η αξιοκρατία και η αξιολόγηση των στελεχών του ΟΣΕ» θα ήταν αυτή που θα απέτρεπε το τραγικό συμβάν.

Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των σιδηροδρόμων, η πλειοψηφία (46,5%) επιθυμεί να είναι εξ ολοκλήρου δημόσιοι, ενώ δεν είναι μικρό το ποσοστό (31,1%) που πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού μέσου θα συμβάλλει στην αναβάθμισή του. Το 15% δηλώνει πως το καθεστώς ιδιοκτησίας πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Μεγάλη πτώση για Κυριάκο Μητσοτάκη
Παράλληλα, η έρευνα εμφανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον μεγαλύτερο ηττημένο στο ερώτημα «Ποιον από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 43% των ψήφων (-4%), ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 31% (-1%). «Κανέναν» ψήφισε το 26%, από το 21% της προηγούμενης μέτρησης.

Πτώση παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων. Ο πίνακας διαμορφώνεται ως εξής:
  • Μητσοτάκης 42% (από 47,5%)
  • Τσίπρας 29,8% (από 34%)
  • Κουτσούμπας 29,1% (από 27,6%)
  • Βαρουφάκης 25,8% (από 27%)
  • Ανδρουλάκης 24% (από 22%)
  • Βελόπουλος 9,9% (από 9,8%)




iEidiseis.gr