MY KTEO

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Market Pass: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επόμενες πληρωμές


Σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου, θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του  Market Pass  που έχουν επιλέξει να λάβουν την ενίσχυση  τόσο μέσω τράπεζας όσο και μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας.

Η πληρωμή αυτή αφορά τους πολίτες που υπέβαλαν σχετική αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/marketpass.

Επίσης επισημαίνεται πως τα ποσά της ενίσχυσης που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων είναι ” ψαλιδισμένα “κατά 20% και καλύπτουν τους  Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο ενώ όσοι επέλεξαν να πληρωθούν μέσω άυλης κάρτας στο κινητό παίρνουν ενίσχυση στο 100%  για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάσει υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:                       

Ωστόσο  δεν είναι δικαιούχοι του μέτρου όσοι:
  • είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται,
  • εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.),
  • είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού,
  • δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.
Τα ποσά και τα παραδείγματα
Το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το μηνιαίο ύψος αγορών, το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως. Παρακάτω παρατίθενται σχετικά παραδείγματα:
  • Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
  • Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
  • Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).
Οι απάτες
Οι δικαιούχοι του Market Pass θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μπορεί να λάβουν παραπλανητικά μηνύματα (δήθεν από τράπεζες) και να πέσουν θύματα Phishing.

Συνεπώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  • Είναι συγκεκριμένα τα στοιχεία που ζητάει το link του Market Pass και θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένους κωδικούς.
  • Δηλαδή θα πρέπει να συνδεθούν με τον ΑΦΜ τους και με το κινητό τους τηλέφωνο.
Και από εκεί μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν έναν μοναδικό κωδικό χρήσης που έρχεται στο κινητό τους τηλέφωνο, (αυθεντικοποίησης).

Πού χρησιμοποιείται
H άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε POS που διαθέτουν Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Εάν επιλεγεί η κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί ο δικαιούχος. Επίσης σημειώνεται πως η άυλη ψηφιακή κάρτα ισχύει μέχρι το τέλος Αυγούστου 2023 και έπειτα απενεργοποιείται. Διευκρινίζεται πως το αδιάθετο ποσό της ενίσχυσης κάθε μήνα παραμένει μέσα στην κάρτα μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου

Σημείωση: Διορθώσεις μέχρι την 2η Μαΐου 2023 γίνονται στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. . Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή τρόπου καταβολής της ενίσχυσης, παρά μόνο η διόρθωση των στοιχείων (π.χ. λάθος IBAN).

Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές
Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό και υποβάλλουν αίτηση από 1-15 Μαρτίου 2023 θα πάρουν την ενίσχυση:
  • για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο στις 20 Μαρτίου 2023
  • για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο στις 3 Μαΐου
Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας και υποβάλουν αίτηση από την 1η έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν την ενίσχυση:
  • για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στις 20 Μαρτίου 2023
  • για τον μήνα Απρίλιο στις 3 Απριλίου 202
  • για τον μήνα Μάιο στις 3 Μαΐου
  • για τον μήνα Ιούνιο στις 3 Ιουνίου
  • στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.
Τι ισχύει για τα λάθη στις αιτήσεις
Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση για το Market Pass, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις αλλά ούτε και μπορεί να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής.  Για παράδειγμα εάν θέλει ο δικαιούχος του μέτρου να πληρωθεί μέσω ΙΒΑΝ αντί κάρτας ή το αντίστροφο.

Αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την τράπεζα, τότε ο δικαιούχος λαμβάνει email το οποίο του επισημάνει ότι  πρέπει να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τον  τρόπο πληρωμής.

Διορθώσεις μέχρι την 2η Μαΐου 2023 γίνονται στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. . Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν είναι δυνατή η αλλαγή τρόπου καταβολής της ενίσχυσης, παρά μόνο η διόρθωση των στοιχείων (π.χ. λάθος IBAN).



enikos.gr