MY KTEO

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Oρεινές πτήσεις στην Εύβοια και στη Σκύρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου εκδήλωση με θέμα την ορνιθοπανίδα στην εξαίρετη ορεινή φύση της Εύβοιας και τη Σκύρου, όπως και τις επιπτώσεις επί αυτής

από την αλόγιστη εγκατάσταση Αιολικών σταθμών( ΑΣΠΗΕ) στα όρη των δύο νησιών . Με σαφήνεια , επιστημονικό λόγο και ποιητικές αναφορές απέδωσε το θέμα ο κ.Μαρτίνος Γκαίτλιχ , υπεύθυνος του τμήματος Πολιτικής της Ελληνικής ΟΡΝΟΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας (https://www.facebook.com/BirdlifeGreece), τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.


Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου εκτός της ορνιθοπανίδας συζητήθηκαν θέματα όπως το περιεχόμενο του νέου πολυνομοσχεδίου που θίγει τις προστατευόμενες περιοχές, το νερό κτλ. Εκτενής αναφορά έγινε από τον κ. Σουφλέρη Δ. νομικό και πρόεδρο της ΕΠΠΠΟ Κύμης, στο έργο ΑΣΠΗΕ του Σπίθα , το οποίο χωροθετείται στα όρη της Κ. Εύβοιας. Το δικαίωμα αιτήσεως αναθεώρησης της πρόσφατης αδειοδότησης από την ΡΑΕ έληξε στις 10-03-2023. Αίτηση αναθεώρησης έγινε από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, το ΣΙΔΕΡΙΤΗ και άλλους συλλόγους του νησιού.

Ακόμη ο κ. Σταμάτης Κίρδης, επί σειρά ετών μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, μίλησε για την σημαντικότητα των σπηλαίων στα όρη της Κ. Εύβοιας και για την ανάγκη προστασίας αυτών από  την εγκατάσταση Αιολικών σταθμών .

Σημαντική ήταν η προσέλευση πολιτών, συλλόγων, συλλογικοτήτων παρ΄ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους.

Έπονται και άλλες εκδηλώσεις για την προστασία της πολύτιμης Φυσικής Κληρονομιάς στο νησί.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ- ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ