MY KTEO

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ο Γιάννης Μουζάλας από τη Χαλκίδα για την άνοδο της ακροδεξιάς: «Μας ξεγέλασε η ειρήνη και ξεχαστήκαμε»



Στη Χαλκίδα βρέθηκε την Τρίτη, 26 Μαρτίου υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας,
με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, με θέμα: «Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΚΑΜΠΗ: Να τελειώνουμε με την λιτότητα, τον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία!»

Ο κ. Μουζάλας μίλησε ενώπιον ενός κομματικού κυρίως κοινού για τις αιτίες που οδήγησαν στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.  Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι Βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, Γιώργος Ακριώτης και Αναστάσιος Πρατσόλης, ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ, Ανδρέας Παπανδρέου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας, Παναγιώτης Τζαφέρος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων, Τάσος Καλαθέρης κ.α.

«Μας ξεγέλασε η ειρήνη και ξεχαστήκαμε» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός και υπογράμμισε ότι η φτώχεια, η ανεργία και οι ανισότητες γιγάντωσαν τα ακροδεξιά μορφώματα, που προϋπήρχαν στην Ευρώπη.




Ο κ. Μουζάλας μίλησε επίσης για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, την πρόκληση της επίλυσής τους, το πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη ως πρόσχημα για την αλλαγή πολιτικών, καθώς και την ανάδειξη ακροδεξιών στοιχείων, που θα πρέπει όπως επεσήμανε να αντιμετωπιστούν. Με μοναδικό τρόπο αντιμετώπισής τους όπως προέκρινε ο ίδιος, την ένωση του συνόλου των δυνάμεων που ανταποκρίνονται στον όρο του «δημοκρατικού τόξου» συμπεριλαμβανομένης της « αστικής τάξης του διαφωτισμού μέσα στη δεξιά»  ως ανάχωμα στην επέλαση των πολιτικών αυτών και στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.

«Με πρόσχημα και με εργαλείο το μεταναστευτικό-προσφυγικό, δημιουργήθηκαν ακροδεξιές τάσεις μέσα στην Ευρώπη, έγιναν μετά από χρόνια ρατσιστικές διαδηλώσεις, ρατσιστικά κόμματα μπήκαν σε κυβερνήσεις, και αυτό επεκτάθηκε. Το μεταναστευτικό διαμόρφωσε μια κατάσταση στην Ευρώπη και χρησιμοποιήθηκε. Όχι ότι δεν είναι πρόβλημα. Υπάρχει ως πρόβλημα, αλλά το πώς θα το λύσεις είναι η πρόκληση. Εμείς προσπαθήσαμε να το λύσουμε σε μια σωστή βάση, τη βάση των ίσων δικαιωμάτων» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μουζάλας.

Τέλος ο πρώην υπουργός τόνισε ότι για να λυθεί το μεταναστευτικό μόνη λύση είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στη διαχείριση του προσφυγικού», ενώ υπενθύμισε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει η μεγαλύτερη προσφυγική και μεταναστευτική ροή μετά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο πρώην Υπουργός επισκέφθηκε την ΤΟΜΥ Δροσιάς, το Νοσοκομείο Χαλκίδας (http://www.eviatopblog.gr/2019/03/blog-post_1200.html) και το Επιμελητήριο Εύβοιας.